Ökumenikus vezetők találkozója

2012. december 07., péntek

A Genf melletti Bossey ökumenikus intézete adott otthont az EVT tagegyházait képviselő ökumenikus referensek tanácskozásának december 3-7 között, amelyen Olav Fykse Tveit, a szervezet főtitkára is részt vett.

Az ökumenikus referensek hálózatának találkozóján mintegy 40 egyház képviselője vett részt szerte a világból. A tanácskozás elsősorban az EVT 2013. őszén a koreai Busan városában sorra kerülő nagygyűlésének előkészületét szolgálta, amelyben a protestáns és ortodox egyházak külügyi és ökumenikus irodavezetőinek kiemelt szerepe van.

A résztvevők a nagygyűlés fő témáiról egyeztettek, különös tekintettel a Hit és Egyházszervezet (Church and Order) egyháztani dokumentumára. Az "Egyház: úton egy közös vízió felé" című dokumentum különlegessége, hogy az 1982-ben elfogadott Limai Dokumentum után az ökumenikus párbeszéd második úgynevezett konvergencia szövege, amely elfogadása esetén az egyházak párbeszédét hosszú távon meghatározhatja. A résztvevők ugyancsak megvitatták a Világmissziós és Evangelizációs Bizottság (CWME) előterjesztését, ami az evangelizáció új paradigmáját fogalmazza meg. "Az egyház Isten ajándéka arra, hogy a világ átformálását szolgálja Isten országának távlatában", fogalmaz a dokumentum, amely a misszió átfogó szemléletét képviselve nagy hangsúlyt helyez az evangélium társadalmat formáló erejére és az egyházak etkölcsi és politikai szerepvállalására. Az ökumenikus vezetők megvitatták a szervezet átalakítására vonatkozó terveket és kommunikációs stratégiáját is.

A két évente sorra kerülő tanácskozáson az EVT főtikára mellett a busan-i nagygyűlés nemzetközi koordinátora, Doug Chial, a Hit és Egyházszervezet Bizottság igazgatója, Dr. John Gibaut, a CWME titkára, Dr Jooseop Keum és a szervezet számos más vezetője tartott előadást. Az egyeztetés egyben arra is alkalmat adott, hogy a partneregyházak képviselői találkozhassanak. A MRE számára a nagygyűlést előkészítő koreai egyházakkal való egyeztetés azért is kiemelt fontosságú, mert a Koreai Presbiteriánus Egyház legnagyobb gyülekezetének meghívására minden eddiginál nagyobb küldöttséggel képviseltetheti magát a Busan-ban. A tervek szerint ugyanis a hivatalos delegáltak, Bölcskei Gusztáv püspök és Dani Eszter missziói irodavezető mellett egyházunk további nyolc szakértője vehet részt az EVT 10., sorsdöntő nagygyűlésén (LINK: http://wcc2013.info/en)

Külügyi Iroda
Fotó: Ódor Balázs

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió