Kik kapják meg az idei diakóniai díjakat?

2010. március 05., péntek

altEgyházunk fontosnak tartja, hogy a református diakóniában kiemelkedő szolgálatot végzők munkáját kitüntetés formájában is elismerje. E célból a zsinat 2006. évi őszi ülésén megalapította a Juhász Zsófia- és a Kiss Ferenc-díjat. A Juhász Zsófia-díjjal az intézményes diakóniai szolgálatot, a Kiss Ferenc-díjjal a gyülekezetekben végzett diakóniai szolgálatot kívánja elismerni.

Kiss Ferenc-díjra az terjeszthető fel, akinek gyülekezeti szolgálata, életvitele, életszemlélete példa értékű lehet mások számára, és aki több évtizede dolgozik fáradhatatlanul és hűséggel a református diakóniában, az elesettek segítéséért. A kitüntetésre az egyházközségek terjeszthetnek fel jelöltet.
Az elismerésben évente két személy részesülhet, a kitüntetés 300 000 Ft összegű díjjal jár együtt.
A Juhász Zsófia-díj a Magyarországi Református Egyházban végzett intézményes diakóniai szolgálatért jár. A kitüntetésre az terjeszthető fel, aki a református diakóniai intézmény(ek)ben vállalt hűséges szolgálatával mind szakmailag, mind emberileg, mind a református lelkiség szempontjából kiválóan és eredményesen segítette rászoruló embertársait, és aki legalább 15 éves aktív munkaviszonnyal rendelkezik a református diakónia területén. A kitüntetésre a református diakóniai intézmények fenntartói terjeszthetnek fel jelöltet. Ebben az elismerésben is évente két személy részesülhet, a kitüntetés 300 000 Ft összegű díjjal jár együtt.
A pályázatok benyújtási határideje: 2010. április 16.

Ide kattintva megtekintheti, hogy milyen szempontok alapján lehet a Kiss Ferenc-díjra és a Juhász Zsófia-díjra a felterjesztéseket benyújtani

A tavalyi évben a Kis Ferenc-díjat Galambos Endréné a Győri Református Egyházközség tagja, aki korábban közgazdászként végzett munkája mellett ma már nyugdíjasként a gyülekezet szeretetszolgálatának szervezője, vezetője. A másik díjazott Szlukovinyi Károlyné Papp Irén volt, aki a kőröshegyi egyházközség tiszteletbeli gondnoka, és akinek egész életét meghatározza diakóniai lelkülete.
A Juhász Zsófia-díjat 2009-ben Patalenszki Irén kapta, aki több mint 40 éve végez odaadó szolgálatot a debreceni Méliusz Juhász Péter Református Idősek Otthonában. A másik díjat Kiss Sándornénak adták át, aki 32 éve dolgozik csecsemő és gyermekápolóként, a kezdetek óta mindig a legelesettebb betegeknek, a sérült gyermekeknek áldozva tudását, idejét, figyelmét és szeretetét. 1978-ban kezdett dolgozni a Bethesda Gyermekkórházban, akkor még Apáthy István Gyermekkórházban, jelenleg a Neurológiai Osztályon osztályvezető főnővér.

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió