Ittzés János: "Isten a kicsiségbe rejti a hatalmát"

2009. december 25., péntek

altA békesség Isteni üzenetének fontosságát hangsúlyozta győri karácsony napi, pénteki istentiszteletében mondott beszédében Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke.


Én nem vonom kétségbe sokak őszinte békevágyát. Nem vonom kétségbe, hogy sokan hatalmasok, és egyszerű kis emberek egyaránt őszintén sóvárognak azután, hogy végre békesség legyen a földön. Nem vonom kétségbe a nagyhatalmú politikusok őszinte szándékát. De azt látom, hogy valami mindig rosszul sikerül. Az őszinte szándékkal aláírt szerződések is a papírkosárban végzik. A legjobb szándékkal kimondott elkötelező mondatok is a porba hullnak. Nem beszélve az ügyeskedésekről, a hatalommániás őrültek hamisságáról, akik nem tudnak másképp elképzelni békét, nyugalmat, csak úgy, hogy az ő lábuk a legyőzött ellenség torkára kerül” – mondta Ittzés János.
Az elnök-püspök felhívta a figyelmet arra, hogy e békességre törekvésben valami mindig elromlik. Mégpedig azért, mert az emberek nem Istentől akarják megnyerni e békességet. Nem hiszik el, hogy minden emberi békétlenségnek - legyen családon belüli perpatvar, nemzetek, népek közötti feszültség, kirobbant háborúk, terrorizmus - valójában egyetlen oka van, hogy az ember nem békélt meg teremtőjével, urával.
Ezt az alapkonfliktust, az emberi életet mérgező, feszültségekkel telit, oldotta meg Jézus Krisztus. Őbenne, a betlehemi gyermekben van a mi békességünk. "Boldogok a békességre igyekezők, mert ők Isten fiainak mondatnak" - hangzott a püspök szava.
A másik fontos üzenet, hogy Isten a kicsiségbe rejti hatalmát. Erre utal már a helyszínválasztás, és Mária kiválasztása is. Nem királyi udvarba, nem bíborba, bársonyba érkezett meg Jézus, hanem emberileg egészen méltatlan körülmények közé. De Isten éppen ezzel mutatja meg, hogy egészen mélyre hajlandó lehajolni hozzánk.
Ittzés János kitért arra is, hogy amikor Isten valóra váltja terveit, sokszor korrigálja az emberi várakozásokat. Mert az ember hajlamos a világos beszédet is félreérteni, az egyértelmű szót is saját szája íze szerint félremagyarázni.
Amikor Isten népe dicsősségét hirdette, akkor gyakran azt értették, hogy az ő népe a világ leghatalmasabb uralkodóközössége lesz. Amikor azt hirdette, hogy eljön a békesség, akkor sokan úgy gondolták, hogy ez a békesség azt jelenti, hogy az övéit soha senki nem bánthatja. Amikor Isten hűséges volt, és csapodár szívű-lelkű népével szemben megtartotta a maga szövetséghűségét, akkor sokan azt gondolták, ha ő hűséges, akkor ők bármit tehetnek. Ezért szükséges volt, és mindig is szükséges marad, hogy az ígéreteit valóra váltó hűséges Isten segítsen nekünk, hogy korrekciós helyreigazító szándékait is megértsük - mondta az elnök-püspök.

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió