Huncut dolgok, álprotokoll, takarékosság

2009. november 13., péntek

Különös takarékosságot szavaztak meg a Dunamelléki Református Egyházkerület csütörtöki, budapesti közgyűlésén. Bogárdi Szabó István püspök szerint a jövő évi költségvetés előreláthatóan az ez évi és tavalyi "kevesebbnél is kevesebb lesz", ami minden intézményüket érinti. Az egyház anyagi helyzetét illetően "a nincsről alig lehet valamit mondani", nekünk "nem adatott meg könnyű korban élnünk" – fogalmazott a püspök.

 


Arról is szólt, hogy a jövő évi megszorítások a beruházásaikat is érintik, ezenkívül a missziói munkától kezdve a motorizációig mindenre kiterjedően hatással lesznek. "A szükség dacára is meg kell találni a megfelelő forrásokat", jó példa erre több egyházközség, amelyek különböző pályázatokon nyertek pénzt. A tenderek megvalósításához szükséges megkötendő szerződésekben azonban a pályázók "igen sok huncut dolgot fognak találni" - vélekedett.

Miután a közgyűlés megszavazta többek között azt, hogy az egyházkerület gazdasági bizottsága a jövő évi költségvetést "különös takarékossággal" állapítsa meg, Bogárdi Szabó István megjegyezte: előbb-utóbb elő kell venni a földbirtokrendezés kérdését az egyházfinanszírozás területén, mert "nem volt tisztességes kárpótlás". A rendszerváltás után közvetlenül ugyan a kártérítés "tisztességes volt", de az a baj, hogy ezt a folyamatot nem vitték végig - mutatott rá. Ahhoz, hogy az egyház közérdekű feladatait elvégezhesse, ezt a kérdést újra fel kell vetni, és rendezni kell az 1948 előtt egyházi tulajdonban volt földbirtokok utáni kárpótlás módját - tette hozzá.

Az egyház és kormányzat kapcsolatáról szólva a püspök azt mondta, hogy mind erőteljesebb packázást érez az egyház a tárgyalások során. Az álprotokollokon az egyházfinanszírozás mértéke egyre csökken – tette hozzá a püspök.

Bogárdi Szabó István jelentésében beszélt még arról, hogy a mai törvények "gettókba kívánják zárni" az egyházakat, erre példaként hozta fel az Európai Bíróság döntését, mely szerint Olaszországban az iskolákban nem lehet kirakni a falra a feszületet. Ugyanilyen típusúnak nevezte a magyar Országgyűlésnek azt az indítványát, hogy ne lehessen a népszámlálások alkalmával a vallási hovatartozásra rákérdezni.
Bogárdi Szabó István kifogásolta azt is, hogy a politikai elit nem akarja módosítani a vallásgyakorlásról szóló törvényt, pedig az egyházalapítást szerinte komoly követelményekhez kellene kötni. Ezt bizonyítják a "botrányok a bizniszegyházak körül", amelyek felfedése után viszont az állam "a tisztességeseken is üt" egyet.

A lelkészképzés kapcsán a püspök megállapította: az új típusú vizsgáztatás a lelkészképzés során országos, sőt "Kárpát-medencei" kérdés. Annak a véleményének adott hangot, hogy a lelkészképzésben résztvevőknek az egész egyházban egységes tanterv szerint kellene vizsgázniuk.

"Soha nem volt még ekkora szüksége az országnak az evangéliumra" – mondta Tőkéczki László. A Dunamelléki Református Egyházkerület főgondnoka reményét fejezte ki, hogy a "nehéz helyzetben lévő nép" új utat kezdhet jövőre.

A Dunamelléki Református Egyházkerület közgyűlésének első napján tizennyolc segédlelkészt és hét lelkészt is felszentelnek 18 órakor a Budapest-Nagyvárad téri református templomban.

 

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió