Francia kitüntetést vett át a Károli dékánja

2010. október 19., kedd

A bölcsészkar friss vezetője, Sepsi Enikő az Akadémiai Pálmák Lovagi fokozata elismerést kapta meg.

Sepsi Enikő, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának (KRE BTK) közelmúltban megválasztott dékánja kedden vehette át a francia Akadémiai Pálmák Lovagi fokozata (Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques) kitüntetést a budapesti Francia Intézetben.

François Fillon, a Francia Köztársaság miniszterelnöke – a francia oktatási miniszter felterjesztése alapján – 2010. január 11-i rendeletében adományozta a kitüntetést Sepsi Enikőnek az oktatás, a tudomány, a tudományszervezés és a francia-magyar kapcsolatok építésében elért kiemelkedő eredményeiért.

A babérkoszorút ábrázoló, Jules Ferry egykori miniszter által alapított díjat François Laquieze kulturális attasé, a Francia Intézet igazgatója adta át, méltatva a Károli dékánjának szakmai tevékenységét.

Sepsi Enikő október elseje óta a KRE BTK dékánja, a Franciaországi Kormányösztöndíjasok Egyesülete elnöke, a Francia Intézet stratégiai tanácsának tagja, több évig volt az Eötvös Collegium Francia Műhelyének vezetője, igazgatóhelyettese és ügyvezető igazgatója.

Munkájának köszönhetően hazánkban elsőként került be az egyetemi oktatásba a kortárs francia költészet. Idén januárban szervezőként és előadóként is részt vett a budapesti magyar-francia-olasz Simone Weil centenáriumi konferencián.

T. Németh László, fotó: Kalocsai Richárd

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió