Elkezdődött a teremtésvédelem hete

2010. szeptember 27., hétfő

altA Budai Ciszterci Szent Imre templomban közös teremtésünnepi istentisztelettel vette kezdetét a teremtésvédelem hete.

A Budai Ciszterci Szent Imre templomban közös teremtésünnepi istentisztelettel vette kezdetét a teremtésvédelem hete, melyet a római katolikus, evangélikus és református egyházak közösen ünnepelnek meg. A teremtés ünnepe az Európai Keresztyén Környezetvédelmi Hálózat ajánlása és az Egyházak Világtanácsa felhívása alapján került megrendezésre.

Az istentiszteleten többek között Gáncs Péter evangélikus, Steinbach József református és Udvardy György római katolikus püspökök, valamit Karsay Eszter református lelkipásztor, Brückner Előd Ákos római katolikus plébános, és Nobilis Márió római katolikus pápai káplán szolgáltak, külön erre az alkalomra készült liturgia szerint. A Fővárosi Protestáns Kántorátus nevű kórust Bence Gábor karnagy vezényelte. Az igét Steinbach József hirdette a Zsolt 18,49 alapján. Krisztus-középpontú igehirdetésében hangsúlyozta a keresztyének felelősségét a teremtett világért, a Krisztusban megváltott ember érzékenységét a teremtett világ szépségeire. Beszélt az embertársainkkal és a teremtett világgal szembeni erőszakosságtól való megszabadulás fontosságáról is.

Az istentisztelet végén a megjelentek egy szimbolikus cselekedettel emlékeztek meg a teremtett világ egyik legfontosabb és manapság a legtöbbet emlegetett eleméről a vízről, amely egyrészt életet ad, másrészt pusztít. Ezzel keresztelünk, ezt isszuk, de ugyanakkor ez árad, és ez nyel el. A hívek erre gondolva járultak az Úr asztala elé, és a szolgálattévők vízzel egy keresztet rajzoltak a tenyerükbe.

További információk és ajánlások a www.teremtesunnepe.hu oldalon olvashatók.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.