Elhunyt Kallós Zoltán erdélyi néprajzkutató

2018. február 15., csütörtök

Életének 92. évében, szerdán délután elhunyt Kallós Zoltán, a magyar néprajzkutatás kiemelkedő alakja, a nemzet művésze, akinek munkásságát egyebek mellett Kossuth-nagydíjjal, Corvin-lánccal és Europa Nostra-díjjal is elismerték.

Kallós Zoltán 1926-ban született a Kolozs megyei Válaszúton. Szülőfalujának népdalait, ritmusait, a helyi magyar, román és cigány népszokásokat kolozsvári református kollégistaként, tanárai biztatására kezdte gyűjteni. A fiatalok szokásrendjét, udvarlási hagyományait és népdalkincsét feldolgozó gyűjtőmunkájával első díjat nyert egy népdalpályázaton, és végleg eljegyezte magát a néprajzzal. Előbb tanítói oklevelet szerzett, majd a zeneakadémiát végezte el Kolozsváron. Tanított Kalotaszegen, a moldvai csángók közt és a Gyimes völgyében. 1958-ban koholt vádak alapján letartóztatták és rövid időre bebörtönözték. 1969-ben szabadfoglalkozású lett, így minden idejét és erejét a gyűjtésnek szentelhette. A népköltészet, a népszokások és a néptáncok mellett a használati tárgyak, valamint a varrott és hímzett díszítések is érdekelték.

A magyarul, románul és cigányul is beszélő kutató nemzetiségre való tekintet nélkül gyűjtötte e három nép hagyományait az észak-mezőségi falvakban Szék környékén, Kalotaszegen a Nádas-menti falvakban, a gyimesi csángóknál és a moldvai csángóknál. Gyűjtőmunkájával 15 ezer dallamot jegyzett le. Neve összeforrt az erdélyi és a magyarországi táncházmozgalom életre hívásával és istápolásával is. Nagy szakmai és közönségsikert aratott 1969-ben kiadott Balladák könyvcímű gyűjteménye, amelyet még több néprajzi témájú kötet követett. A kommunista rendszer által 1950-ben elkobzott válaszúti családi birtokot 1992-ben szerezte vissza, a szellemi és tárgyi javak megőrzésére érdekében összvagyona felajánlásával még abban az évben létrehozta a Kallós Zoltán Alapítványt, amely szórványközponttá fejlődött, óvodát, iskolát, közművelődési központot és múzeumot működtet.

Kallós Zoltán végső búcsúztatása február 17-én, szombaton 13 órától kezdődik a református egyház szertartása szerint a válaszúti Kallós Kúrián, majd a kolozsvári Házsongárdi temetőben helyezik örök nyugalomra. Február 16-án, pénteken 19 órától Válaszúton, 21 órától pedig Budapesten, a Fonóban tartanak virrasztást. A Kallós Zoltán Alapítvány arra kéri a megemlékezőket, hogy koszorúmegváltás címén támogassák a közelmúltban tűzben megrongálódott válaszúti református templom helyreállítását. A Válaszúti Református Egyházközség számlaszáma a következő: BCR. PAROHIA REFORMATA RASCRUCI Cod IBAN RO73RNCB0108002248050001 SWIFT code: RNCBROBU Adományokat a budapesti virrasztás során a Fonóban is lehet leadni az erre kijelölt gyűjtőládákban.

Forrás: MTI/Kallós Zoltán Alapítvány, fotó: Kovács Attila

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.