Dani Eszter a Wallenberg-díj egyik idei díjazottja

2012. január 18., szerda

2012 Raoul Wallenberg-év hazánkban, melynek ünnepélyes megnyitót kedden tartották a Nemzeti Múzeumban. Az alkalmon átadták a Wallenberg-díjat, melyben Dani Eszter, református lelkipásztor is részesült.

Hazánk nagyra becsüli Raoul Wallenberget, a mártír svéd diplomatát és megemlékezik a holokauszt idején hazánkban folytatott embermentő tevékenységéről. Születésének 100. évfordulója alkalmából Magyarország 2012-ben Wallenberg-évvel tiszteleg előtte. A jubileumi év ünnepélyes megnyitóját január 17-én tartották a Nemzeti Múzeumban, ennek keretében átadták az idei Wallenberg-díjakat is, melyben Dani Eszter, református lelkipásztor is részesült.

 

A svéd diplomata bebizonyította, hogy lehetséges embernek maradni az embertelenségben. Személye örökre összeköti Magyarországot, Svédországot és Izraelt, hangzott el Martonyi János, külügyminiszter nyitó beszédében. Tőle Joszi Peled izraeli tárca nélküli miniszter vette át a szót, aki utalt arra, hogy Wallenberget Izraelben a Világ Igaza-címmel tüntették ki. A megemlékezéssel megerősítjük, hangsúlyozzuk és értékeljük az igazak tevékenységét, mondta.

Demokráciában is szükség van embermentőkre

Az ünnepélyen több díjat is átadtak. Elsőként a „Régen volt, Hogy is volt?” vetélkedő díjazottjait jutalmazták. A középiskolásoknak szóló vetélkedő 2011-ben a magyarországi holokauszt, az embermentők, a zsidó-magyar kultúra együttélését dolgozta fel. Eredményhirdetését Balog Zoltán, társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár, református lelkipásztor vezette fel. Kiemelte, hogy a demokráciában is szükség van embermentőkre. Ők azok, akik segítenek a rászorulóknak. Ők nyújtanak követendő példát, a saját eszközeikkel küzdenek, de összeköti őket, hogy tisztelik a másikat.

A Wallenberg-díjat, valamint a Centenáriumi Wallenberg-díjat Réthelyi Miklós miniszter és Németh Zsolt parlamenti államtitkár, a Wallenberg Emlékbizottság elnöke adta át. Az államtitkár beszédében felhívta arra a figyelmet, hogy a társadalomnak el kell utasítania minden diszkriminációt, és meg kell akadályoznia a gyűlölet burjánzását. Németh Zsolt arról is szólt, hogy Wallenberg mementója legyen figyelmeztetés, szembesítés a múlt borzalmaival. Egyetemes értékként ismerjük el mindazt, amit cselekedett. Mi is követhetjük őt az igazak keskeny ösvényén.

A Raoul Wallenberg-díjban azok részesülhetnek, akik a hazánkban hátrányos helyzetben élőkért, diszkriminációt elszenvedőkért tesznek, életútjukkal példát mutatnak. Az idei díjazottak: Dani Eszter református lelkipásztor, Novák Ilona, az Életmenete vagonkiállítás létrehozója, Pócsiné Sivák Erzsébet óvónő és Hidvégardó Önkormányzata.

Dani Eszter református lelkipásztor, 1996 és 2008 között a Kárpátaljai Református Cigánymisszióban végzett szolgálatot, 2009-től pedig a Dunamelléki Egyházkerület megbízottjaként a fővárosban folytatja ezen munkásságát. Missziójának törekvése az, hogy segítsen az életvezetés, az egészségmegőrzés, a bűnmegelőzés és a tanulás területén. Aktívan közreműködik a cigányság iránti előítéletek leküzdésében, a Roma koordinációs Tanács tagja, hallhattuk méltatásában.

Feladatunk van

A Centenáriumi Wallenberg-díj kitüntetettjei: Jan Lundvik svéd diplomata, Kate Wacz holokauszt-túlélő és Anette Lantos az egykori magyar származású amerikai képviselő, Tom Lantos özvegye, aki idézte azt az izraeli mondást, hogy aki megment egy életet, az egy világot ment meg. Wallenberg sok világot mentett meg, ő az emberi jogok szószólója, ezt a missziót hagyta ránk.

A Wallenberg családot Louise von Dardel képviselte, akitől megtudtuk, hogy a mai napig keresik választ kérdéseikre: miért rabolták el Raoul Wallenberget, mi történhetett vele, és miért nem mentették meg?

A záróbeszédben Carl Bildt svéd külügyminiszter, korábbi kormányfő felelevenítette Wallenberg életútját, azt, hogyan került először Magyarországra egy amerikai cég képviseletében, majd azt is, hogyan munkálkodott hazánk jobb jövőjén. Az életét kockáztatta egy gonosz ideológia ellen, és egy másik gonosz ideológia vette el az életét. Születésének 100. évfordulóját Svédországban is megünneplik. Wallenberg igazi hős volt, akinek üzenetén el kell gondolkodnunk. Soha el nem felejthető feladatot hagyott ránk, és mindaddig, míg gyűlölet van, nem teljesült be a feladat, fejezte be a svéd külügyminiszter.

Szöveg: Kováts Annamária; Fotó: www.evangelikus.hu

Számomra nincs más választás - Raoul Wallenberg 1912-2012 című időszaki kiállítás a 100 éve született Raoul Wallenberg emlékére 2012. 01. 17. és 2011. 02. 12. között látogatható a Magyar Nemzeti Múzeumban

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió