Cigánykérdés másképp – Ő is az Atyám fia

2010. március 30., kedd

altSajtótájékozatót tartott március 29-én a Tiszáninneni Református Egyházkerület az "Esélyt adunk" – Tanoda programjáról, melyet Vilmányban és környékén valósít meg.


Esélyt adunk Tanoda program Vilmányban és környékén

Kis hittanos csoportokkal kezdődött évekkel ezelőtt az a vilmányi program, amelyben most több mint 100 roma gyermeket segítenek. Az „Esélyt Adunk" Tanoda projektben hivatalosan 35-40 hátrányos helyzetű gyermek felzárkóztatását segítik református lelkészek, pedaagógusok és önkéntesek.

„Mi létező munkához keresünk pályázati programokat, tehát a pénz számunkra nem motiváció, hanem egy lehetőség arra, hogy többet nyújtsunk a gyerekeknek" – mondta Barnóczki Anita, a Tiszáninnei Református Egyházkerület cigánymissziós referense. Hozzátette: alapelveik nagyon egyszerűek, arcokkal és nevekkel dolgoznak, látják a gyerekek mögött az otthonokat, a családokat.

A programot az Európai Unió támogatásával valósítja meg a Tiszáninneni Református Egyházkerület. Egyéni tervek mentén folyó csoportos és egyéni tanulás mellett változatos foglalkozásokon vehetnek részt a gyerekek.

altEgy másik fontos alapelv, hogy nem segélyeznek. Segélyezés helyett például falut takarítottunk – mondta Barnóczki Anita, aki képekkel is illusztrálta a közösség munkáját. „Ez az egyik alapelvünk, nem osztunk segélyt semmilyen formában. Nem kívánjuk megerősíteni a segélyezetti létformát. Amikor kaptunk krumplit, hogy osszuk szét, akkor ez nem egy egyszerű osztás volt. Mindenki szedte a szemetet a konténerbe, egy zsák szemétért pedig járt a zsák krumpli. Ennek az lett a vége, hogy elmondhatták, nem azért kaptam, mert cigány vagyok, nem azért kaptam, mert szegény vagyok, hanem dolgoztam érte."

Göncruszka, Vilmány és Hejce református lelkipásztora, Sohajda Levente a közösség idősebb tagjairól is beszélt a sajtótájékoztatón. Szólt arról a változásról, amikor a faluban élő cigányokért kezdtek el a bibliaórás gyülekezeti tagok imádkozni. Mint elmondta, a meggyőződésükön, a szemléletükön tudtak változtatni ezek az emberek. Azt mondták, igaz, hogy ellopták a tyúkomat és ellopták a fámat, és azt is tudom, hogy kik lopták el, de ezen segít a hitem, hogy felülemelkedjek, és elhiggyem azt, hogy érdemes tenni értük, azért imádkoznom. Sohajda Levente szerint ezek az idős asszonyok és presbiterek ma már másfajta szemléletet erősítenek az unokáikban és a gyermekeikben. Beszélt arról is, hogy a településen gyermekeik, cigányok és nem cigányok együtt építettek egy játszóteret.

A program kiindulása nem más, mint az a bizonyos missziói parancs, hogy „Tegyetek tanítvánnyá minden népet!" – mondta Csomós József. A Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke hozzátette: a minden népbe számunkra beletartozik mindenki. Mint mondta, nagyon sajnálja, hogy a magyar nyelvből kezd kikopni az atyafi kifejezés. Mert az Atyám fia azt jelenti, tudomásul veszem, hogy egy Atyánk van. Magyarul az a vilmányi, hejcei vagy bármelyik cigány, magyar állampolgár az Úristennek éppolyan fia mint én vagyok. Előtte nincs különbség.

 

Forrás: Európa Rádió

A képeket Rácsok András készítette.

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió