A Szeretethíd kizökkent a hétköznapokból

2018. április 26., csütörtök

Parkrendezés, idős emberek látogatása, süteményosztás, jótékonysági futás, menhelyen élő kutyák sétáltatása – csak néhány lehetőség a Szeretethíd Kárpát-medencei református önkéntes napok programötletei közül. A már tizedik alkalommal megszervezett program célja, hogy felmutassák: a reformátusok össze tudnak fogni, tudnak segíteni másoknak. A részletekről Kőrösi-Gilicze Rékát, a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) kommunikációs vezetőjét kérdeztük.

– Miért fontos a Szeretethíd a reformátusoknak?

– A Szeretethíd célja, hogy megmutassuk: mi, reformátusok a cselekvő szeretet egyháza vagyunk. Az egyházakkal kapcsolatban sok mindent lehet hallani. Mi azt gondoljuk, hogy annak van a legjobb üzenete, ha megmutatjuk, nem csak költségvetési sor vagyunk, és nem is csak turisztikai látványosságot képviselnek a templomaink. A református egyház többről szól! A Szeretethíd megmutatja, hogy szeretnénk segíteni, tudunk áldozatot hozni másokért. Az MRSZ célja, hogy hidat építsen a generációk, az egyház és a társadalom, a rászorulók és segítők között.

– És hidakat épít a Kárpát-medence különböző  közösségei között is.

– Évek óta május 22-éhez, a Magyar Református Egyház létrejöttének időpontjához legközelebb eső hétvégére tesszük az önkéntes napokat – ez idén május 25–26-ra esik. Ez jelképezi az egységet és azt, hogy az anyaország mellett az egész Kárpát-medence megmozdul.

Eddig tizenkétezer önkéntes regisztrált a jubileumi Szeretethídra. Kérik, hogy akinek a korábbi évekből van szeretethidas felsője, azt hasz­nálja, mivel a szervezők saját költségükön az első tízezer igénylőnek tudtak pólót adni. A további pó­lókra közösségi gyűj­tést indított a református sze­retetszolgálat. Egy póló előállítási költ­sége hétszáz forint. Aki segítene, a gyűjtésről további részleteket a www.szeretethid.hu honlapon talál.

– A tíz év számtalan programot jelentett a Szeretethídon. Felidézne néhányat ezek közül?

– Eszembe jut az idősek otthona, ahová ellátogatott az egyik gyülekezet fiatal házasainak köre: ablakot pucoltak, kertet rendeztek. Az ott élő idős emberek a legjobban annak örültek, hogy néhány házaspár elhozta a kisgyermekét is: ez felvillanyozta őket, egyre többen lejöttek a szobáikból. A Szeretethíd kizökkentette őket a hétköznapjaikból. Egy másik idősek otthonába műsort vittek fiatalok, ott egy néni később azt mondta, annak örült a legjobban, hogy valaki meghallgatta őt. A másik, amikor a Bethesda Gyermekkórház folyosójára mesefigurákat festettek az önkénteseink.

– Ezekből a történetekből kidomborodik, mitől más a Szeretethíd, mint egyszerű szemétszedési akció.

– Mindenféle önkéntes programnak van létjogosultsága. Örülök, amikor még egy hagyományos akciónál is többet tud adni a református szeretetszolgálat programja.

– Ha egy gyülekezet, csoport szeretne részt venni, de nincs ötlete, milyen lehetőségeket ajánlana?

– Egyéneknek, de akár csoportoknak is lehet csatlakozni meglévő feladatokhoz. Ha saját akciót szeretnének, akkor pedig számos jól bevált lehetőség van. Ilyen a fizikai munka, a parkrendezés, szemétszedés, takarítás vagy akár a süteménysütés: a sütit járókelőknek lehet adni, vagy el lehet vinni egy idősek otthonába. Sok helyen készítenek igés kártyákat, amelyeket az utcán osztogatnak. Új program a futóverseny-szervezés, amelyhez adománygyűjtés is csatlakozik, valamely jó célt megjelölve. Állatmenhelyre is mehetnek a segítők, segítség lehet a fizikai munka mellett a kutyasétáltatás is. Az önkéntesek május 11-ig jelentkezhetnek a www.szeretethid.hu honlapon – ez a programok regisztrációjának határideje is.

Hegedűs Márk, fotó: archívum

A cikk megjelent a Reformátusok Lapja április 29-i számában. 

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió