A reformációra emlékeztek

2019. november 01., péntek

Közösen ünnepeltek a reformáció emléknapján a magyarországi protestáns egyházak vezetői október 31-én este Budapesten, a Reformáció emlékparkban.

A reformáció emléknapján országszerte ünnepségeket tartottak a protestáns gyülekezetek. A központi ünnepség, amelyet a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezett, délután 5-kor kezdődött a Városligeti fasor és a Bajza utca találkozásánál lévő Reformációi emlékparkban.

Az ünnepségen Pásztor Zoltán, a Magyarországi Metodista Egyház országos laikus elöljárója tartott előadást.

Október 31-én arra emlékezünk, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes, a reformáció elindítója a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

X. Leó pápa 1520-ban kiadott bullájában kiközösítette Luther Mártont, aki a pápai oklevelet nyilvánosan elégette, és kijelentette, hogy szakít a katolikus egyházzal. Az általa vezetett új irányzat lett az evangélikus, míg a Kálvin János vezette irányzat a református felekezet alapja.

A közös éneklést a Fóti Baptista Fúvóskar vezette.

A megemlékezés után ünnepi istentiszteletet tartottak a fasori evangélikus templomban a környező baptista, evangélikus, metodista és református gyülekezetek lelkészeinek szolgálatával.

A reformációi istentiszteleten Édes Gábor fasori beosztott lelkész hirdetett igét, a többi felekezet képviselői pedig előadásokkal emlékeztek az európai keresztyénséget megújító folyamatokra.

reformatus.hu, fotó: Kalocsai Richárd

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió