A csehországi protestánsok a romaközösségért

2011. május 26., csütörtök

A Cseh Testvérek Protestáns Egyház zsinata május 11-én elfogadott egy stratégiát, amely a roma közösségek elleni előítéletek leküzdését tűzi ki célul.

A zsinat felkérte tagjait arra, hogy konkrét intézkedéseket tegyenek a roma közösségek elérésére az országban, és segítsék a társadalom többségi és kisebbségi csoportjai között egyre erősödő feszültségek enyhítését.

A zsinat 33. ülésén Jiří Grubert választották meg elnöknek, aki a négy éves ciklus lejártát követően Vladimír Kopeckýt követi a bársonyszékben.

A Protestáns Egyházak formációt 1918-ban alapították, az akkori Csehszlovákia evangélikus és református egyházainak egyesítésével. Az egyház jelenleg 260 helyi gyülekezet mintegy 120 000 tagot egyesít.
Ugyanezen a napon az EU tagállamai elfogadták az EU Bizottság felkérését, és vállalták, hogy elősegítik a romák társadalomba való integrálásának folyamatát. Valamennyi tagállam elkötelezte magát egy saját nemzeti stratégia kidolgozására, amelyben különös figyelmet szentelnek az Európa legnépesebb kisebbségi csoportját alkotó romákat is megillető oktatási és egészségügyi ellátásra.

Forrás:protestantnews.eu
Fordította: Bartha Katalin

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió