Európai boldogság pálmafákkal

2014. február 24., hétfő

A Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának nyolc fős küldöttsége február 14-én ért haza a törökországi Alanyából, ahol a Happiness Across Europe projekt második találkozóján vett részt. Az iskola öt külföldi – dán, spanyol, német, török és bolgár – középiskolával együttműködve két évig vizsgálja a boldogságot Európa tizenéveseinek körében egy Comenius iskolai együttműködés keretében.

Az EU-s projekt lehetőséget ad arra, hogy a diákok sok szempontból végiggondolják, mit is jelent számukra a boldogság. A kétéves pályázat során a debreceni gimnazisták végiglátogatják a többi iskolát, majd 2015 májusában ők látják vendégül a záróesemény résztvevőit. 2013 októberében a bulgáriai Dobricsban, az első projekttalálkozón magyar sikerek születtek: a debreceni tervezésű jelvény lett a kétéves együttműködés nemzetközi logója, valamint a mieink forgatókönyve bizonyult a leginkább ötletesnek, melyet a közös munkát dokumentáló film alapjául választottak a nemzeti koordinátorok.

A mostani találkozón hat diák és két tanár képviselte a debreceni iskolát, s a külföldi fiatalokkal együtt angol nyelven vizsgálták az irodalom és a boldogság kapcsolódási pontjait. Az itthoni válogató pályázaton legsikeresebbnek bizonyult diákok utazhattak Törökországba, s vitték magukkal novellájukat, multimediális irodalmi alkotásukat, az általuk „legboldogabbnak" tartott magyar népmesét, s természetesen nyitottságukat, kedvességüket s nem utolsó sorban a debreceni iskola jó hírét. Már az előkészületek is kihívást jelentettek, hiszen a projekt munkanyelve angol; a magyar népmese angolra fordítása pedig igazi kihívást jelentett. De megérte a fáradságot, mert nagy sikere volt a külföldi diákok és tanárok körében a magyar népmese filmes, feliratozott változatának. Kemény munka volt a tanév elején százhatvan diákkal kitöltetett kérdőív eredményinek értelmezése is, de örülhetünk, hisz a refis diákok közel kilencven százalékának a család egyértelműen a boldogság forrása.

A résztvevő országok kérdőíves eredményeinek összehasonlítása alapján a magyar tizenévesek az emberi kapcsolataikat tartják a legfontosabbnak személyes boldogságuk szempontjából. A családtagok, barátok fontos szerepet játszanak életükben, s mint kiderült, a hat nemzet fiataljai közül a mieink a legkevésbé telefon- és számítógépfüggők. Iskolájukat szeretik, s Magyarországon nagyon sok dolog ad nekik boldogságot a Balatontól egészen a Túró Rudiig.

A projekt iskolai koordinátora, dr. Csatári Annamária örömmel figyeli a refis diákok sikereit, hisz a projekt nem csupán a nyelvtanulásra motiválja a fiatalokat, hanem az élet számos területén nélkülözhetetlen készségeiket is fejleszti. Óriási élmény volt, hogy a családoknál elszállásolt diákok belekóstolhattak a török vendéglátók mindennapi életébe a zuhanyzás kihívásaitól kezdve egészen a tradicionális családi étkezések menetéig. A magyar találékonyság szellemében a fiatalok semmit sem bíztak a véletlenre: már a repülőn tanulmányozták a túléléshez szükséges török kifejezések listáját, ami – mint utólag kiderült – hatalmas előnyt jelentett a vendéglátókkal való kommunikációban.

A tolerancia, rugalmasság, alkalmazkodóképesség, nyitottság, érdeklődés fontos tényezők egy ilyen nemzetközi együttműködésben, s szerencsére diákjaink egyiknek sincsenek híján. Sok-sok barátot szerezve tértek haza Debrecenbe, s azóta is boldogan nézegetik a Törökországban készült fényképeket. Hiszen csodálatos hely Alanya: a tengerpart, a hegyen a vár, a cseppkőbarlang, a pálma- és narancsfák, a nyarat idéző időjárás, mind-mind ajándék volt a tél közepén.

Azonban a munka nem áll meg a sikeres törökországi látogatás után sem. Hiszen a diákok és tanárok már most készülnek a májusi dániai, valamint a következő tanév eleji németországi találkozókra is. A projekt lehetőséget biztosít arra, hogy a debreceni refisek hirdessék a magyar fiatalok tehetségét számos területen: az irodalom, egészséges életmód, dráma, valamint a cirkuszi produkciók sok rátermett diáknak nyújtanak lehetőséget arra, hogy megmutassák, miben jók. A Comenius iskolai együttműködésnek köszönhetően a Református Kollégium Gimnáziumának itthoni élete is felpezsdült, s a 475 éves alma mater fiatalos lendülettel ösztönzi diákjait a tevékeny európai boldogságra.

Dr. Csatári Annamária

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.