Amy: Amerika ajándéka

2012. november 13., kedd

A Global Ministries (GM) világmissziós szervezet Cleveland-ben ülésező igazgatótanácsa hat társa mellett Amy Lester kiküldését is megerősítette, aki október elejétől egy évig az MRE szolgálatát segíti GM gyakornokként.

A református világközösséghez tartozó két nagy amerikai egyház külmissziós szervezete, a Krisztus Egyesült Egyháza (UCC) és a Krisztus Tanítványai Egyház (Disciples of Christ) által 1996-ban létrehozott Global Ministries (GM) vezetőtestülete november 9 és 11. között ülésezett Ohióban. Az ülés legfontosabb feladata az öt évre szóló missziói stratégia elfogadása volt, amelyet stratégiai bizottság készített elő, a nemzetközi partnerek bevonásával. Az elfogadott nyilatkozat rögzíti a világmissziós szervezet vízióját, missziói alapelveit, alapvető értékeit és a stratégiai irányvonalakat, amelyek alapján a két egyház központi irodáiban dolgozó mintegy ötven munkatárs a konkrét munkatervet készítik majd el. A GM az egyenrangú együttműködésre, a kölcsönös tanulásra és a közösségre helyezi a hangsúlyt szolgálatában, a jelenlét, kölcsönösség, közösség, igazságosság és béke (shalom) értékei mentén.

A szervezet misszió gyakornoki programja keretében olyan frissen diplomát szerzett fiatal felnőtteket támogat, akik elhívást kaptak a „globális misszióra" és arra, hogy hosszú távú önkéntességet vállaljanak 270 partneregyház és szervezet valamelyikénél a világ hetven országában.

A Budapesten szolgáló Amy Lester az első olyan fiatal, aki a nemzetközi gyakornoki program keretében Magyarországon szolgál. Amy elsődleges feladata, hogy az egyházunk nemzetközi kommunikációját segítse az angol honlap és az október 31-én indított nemzetközi hírlevél szerkesztésével, saját blog elindításával. Amy ugyanakkor missziói és diakóniai kezdeményezéseket is segít nyelvtudásával, valamint tudósít gyülekezeti és egyházi kezdeményezésekről, aminek köszönhetően testvéregyházaink szerte a világban betekintést nyerhetnek az MRE szolgálatába, egyházi életünk örömeibe és kihívásaiba.

Amy Lester 23 éves, PR és marketing szakon szerezett diplomát.  A Krisztus Tanítványai egyház aktív tagja, gyülekezetének missziói bizottságát vezette. Szabadidejében gyermek és ifjúsági munkát végzett gyülekezetében, Baton Rouge városában (Luisiana). Az egyházi óvodában is szolgált, tagja volt a női kórusnak, a templomi kórusnak és a rézfúvósoknak. Számára a hit a misszió. Szerinte a világnak szüksége van arra a szolgálatra, amit csak az egyház tud biztosítani a cselekvő hit alapján. Közösségi embernek tartja magát, szeret új embereket megismerni, munkájában kitartó és nyugodtságából nehéz kizökkenteni. Szenvedélyesen érdekli más emberek története és más országok kultúrája.

Amy várja mindazok meghívását, akik örömmel fogadnák, hogy munkájukról beszámoljon, vagy akik megkísérelnék kizökkenteni nyugalmából.

„A GM egy olyan szervezet, amelyik nem csak odafigyel a partnereire, de saját identitását és fő értékeit a tőlük kölcsönzött kifejezésekkel írja le. Ez a tény a hitbeli közösség és kölcsönös tisztelet jele" – mondta James Moos, a szervezet egyik alelnöke a stratégia elfogadásakor. A szervezet fő értékei – részlet a misszió küldetésnyilatkozatból:

Prasannam (tamil): Jelenlét - megjeleníteni Isten szeretetét az elkötelezett kapcsolatok megélésével
Accompanamiento (spanyol): Kölcsönösség – reménységben járni együtt a másikkal Isten missziójában
Ubuntu (zulu): Közösség – kölcsönös kapcsolatot és egységet munkálni Isten valamennyi gyermeke között
Gong Yi (kínai): Igazságosság – megélni Isten radikális szeretetét, az élet teljességét és a teremtett világ integritását tagadó erőkkel szembeni küzdelemben
Shalom/salaam (héber, arab): Béke – megtestesíteni az Istennel, az emberiséggel és a teremtett világgal való megbékélt kapcsolatot

Ódor Balázs
Fotó: Sereg Krisztián

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió