A Harangszó reformációi számából

2011. október 24., hétfő

A magyar reformáció sajátosságait foglalja össze Csohány János, a királyhágómelléki reformátusok lapjának legfrissebb, ünnepi számában, melyben egyebek mellett az országhatár által szabdalt Szatmár megye szellemi, lelki újraegyesítését célzó egyházi törekvésekről is olvashatunk.

Református vagyok. Miért? kérdezi, a reformátori alapvetéseket taglaló írásának címében Józsa Ferencz. A Harangszó vezércikkét Csűry István püspök jegyzi: A reformáció egyik előképe. 


A lap további ünnepi írásaiban a magyar reformáció sajátosságait összegzi Csohány János, neves egyháztörténész. A Reformáció hava az Istennel való kapcsolatunk becses voltára való rácsodálkozásra is alkalmat ad, hívja fel a figyelmet A Lélek csendje rovat szerzője, Balázsné Kiss Csilla.

Az országhatár által szabdalt Szatmár megye szellemi, lelki újraegyesítését célzó ünnepségről számol be a Református élet rovat, melyben a nagykároly-belvárosi gyülekezet anyaországi látogatásáról is olvashatunk.

A második résszel folytatódik Emődi Tamás Műemléktemplomok a Partiumban című sorozata. Szintén a második, befejező részéhez érkezett a Fiók Imre érmihályfalvi gondnok életútját, szolgálatát ismertető portré a Presbiter oldalon.

A lap Mozaik rovatában Dinnyés József szabadiskoláját ismerteti, Széll Katalin jegyzetében Tar Ildikó tiszteletes asszonyra emlékezik, valamint a Firka és Derűs percek rovatok is jelentkeznek, Adorjáni László karikatúrájával, illetve Makay Botond anekdotájával.

A lap híroldala egyebek mellett beszámol az Egyesült Államokban szolgáló Jakabffy Zsolt állami kitüntetéséről, valamint ismét jelentkezik a keresztyén világ híreit ismertető Kitekintő rovat.

A Harangszó megrendelhető és megvásárolható a református lelkészi hivatalokban. A lap a világhálón a harangszo.blogspot.com oldalon olvasható.

Fábián Tibor

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió