A Zsidó Világkongresszus elnöke a pápánál járt

2010. december 14., kedd

altXVI. Benedek pápa a múlt hét végén magánkihallgatáson fogadta Ronald Laudert, a Zsidó Világkongresszus elnökét a Vatikánban.

XVI. Benedek pápa a múlt hét végén magánkihallgatáson fogadta Ronald Laudert, a Zsidó Világkongresszus elnökét a Vatikánban.

altA világkongresszus sajtójelentése szerint legfontosabb témaként az antiszemitizmus leküzdése szerepelt a magas szintű megbeszélésen. Lauder a találkozón sajnálattal említette meg az iráni kormányzat egyre erősödő törekvését arra, hogy Izrael létjogosultságát minden eszközzel kétségessé tegye. Arra kérte a katolikus egyházfőt, hogy nyíltan foglaljon állást az „új antiszemitizmus ellen”. Továbbá Lauder aggodalmának adott hangot amiatt is, hogy iszlám fundamentalisták egyre gyakrabban intéznek támadást közel-keleti zsidók és keresztyének, illetve kultuszi helyeik ellen.

A Zsidó Világkongresszus 92 ország izraelita felekezetét képviseli. A szervezetnek az a  célja, hogy közvetítő feladatokat lásson el a zsidóság és a különféle nemzeti kormányok, parlamentek, nemzetközi szervezetek és egyházak között. Székhelye New York. A világkongresszus közvetlen elődje az 1918-ban alapított Amerikai Zsidó Kongresszus volt. Mag a Zsidó Világkongresszus 1936. augusztus 13-án jött létre Genfben Nahum Goldmann elnökletével, aki ezt a feladatot 1978-ig látta el. (worldjewishcongress.org – epd.de – 2010-12-13 –dr. békefy-röhrig klaudia – reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.