Hogyan tovább, református gyülekezet?

2011. január 11., kedd

Presbiterhéttel kezdték meg évet a Bereg megyei gyülekezetek. Idén a személyes önvizsgálat mellett a gyülekezetépítés hogyantovábbjára irányult a figyelem.

A 2011-es évet is presbiterhéttel kezdték a Bereg megyei gyülekezetek. A hagyományosan Balazséron megtartott alkalmon húsz gyülekezet elöljárója vett részt. Idén a személyes önvizsgálat mellett a gyülekezetépítés hogyantovábbjára irányult a figyelem.

 

altMivel épülő gyülekezetről csak akkor beszélhetünk, ha a szóban forgó közösség elkötelezettje a haladásnak – de ezt az utat az evangélium megértésében és megélésében keresi –, az év kezdetén újra kell gondolni az elért sikereket és a kudarcokat egyaránt, fogalmazott Szanyi György lelkipásztor, a presbiterhét egyik szervezője. Elmondta még, hogy azért rendezik meg évről évre a közös évkezdőt, hogy a gyülekezetek – bár valamennyi a saját útján, lehetőségeihez mérten halad – egy irányba, azonos cél felé induljanak el.

Az előadások útmutatást adtak a gyülekezetépítéshez. Taracközi Gerzson munkácsi lelkipásztor a statisztikai adatok kiértékelésének gyakorlati hasznáról beszélt. Ezek által a gyülekezetek ellenőrizhetik saját magukat: kiket sikerült elérni a különböző programok segítségével, és kik azok, akikre nem fordítottak elég figyelmet, kívül rekedtek a gyülekezet közösségéből.

Radvánszky Ferenc, a kaszonyi és bótrágyi gyülekezet lelkésze a biblikus istentiszteletről tanított. Elhangzott, milyennek kellene lennie egy istentiszteletnek, de az is, milyennek kell lennie annak, aki azon részt vesz. Hogyan kellene rá előkészülni, befogadó szívvel megjelenni ezen az alkalmon.

Páll László (Rákos, Kajdanó) előadásában a Biblia szerinti tanításról szólt. Felvázolta, milyen volt az ószövetségi tanítás, mennyire életszerűen határozta meg mindazt, amit Isten törvényében megparancsolt népének. Beszélt arról, hogy Jézus Krisztus tanítása más volt, mint az írástudóké: Ő az Atyától látott- és hallottakat adta tovább, s a tanítványaira is azt bízta, hogy hirdessék.

Szanyi György borzsovai lelkész arról beszélt a presbiterek között, mitől válhat egy gyülekezet igazán közösséggé. Hangsúlyozta az ünneplésben, sőt az ítéletben is megnyilvánuló közösségi élmény és az igazi istenélmény szerepét.

A presbiterek valamennyi felvetett kérdést továbbgondolhattak kiscsoportos és fórumbeszélgetések során. Erre a presbiterhét gyakran lehetőséget kínált, hiszen ha egy gyülekezet presbitériuma úgy látja, némely kérdésekben változtatnia kell, előrébb léphet maga a gyülekezet.

A délutáni programok között szerepelt az egy-egy gyülekezetben már jól működő modellek bemutatása, ami támpontot adott a közös útkeresésben: hogyan tovább, református gyülekezet? Van hová elindulni.

A presbiterhéten szolgálatot teljesített még Taracközi Ferenc, Szilágyi Károly, Harsányi Béla lelkipásztor és Tomes Attila misszionárius, evangelizált Páll László. Záró istentiszteletet Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke tartott.

Soós Katalin

forrás: reformatus.com.ua

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió