Hozzuk Európát közelebb az emberekhez!

2011. január 18., kedd

Az egyházak és az EU soros elnöksége közötti találkozók rendjébe illeszkedve a magyar és európai egyházak képviselőit fogadta Orbán Viktor kormányfő hétfőn.

Az egyházak és az EU soros elnöksége közötti hagyományos találkozók rendjébe illeszkedve a magyar és európai egyházak képviselőit fogadta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, Budapesten. A miniszterelnökön kívül Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Varga Mihály, Szijjártó Péter, Balog Zoltán és Szászfalvi László államtitkárok és néhány tanácsadó vett részt az eseményen. Az eseményhez kapcsolódóan továbbítjuk az Európai Egyházak Konferenciája Egyház és Társadalom Bizottsága és az Európai Közösség Püspöki Konferenciáinak Bizottsága közös sajtóközleményét.

A konkrét témák között, melyeket az egyházi küldöttség tagjai képviseltek, felmerült a családpolitika, a roma közösségek helyzete Európában, a vallásszabadság érvényesülése és a Duna-stratégia. Az Európai Unió szociálpolitikájáról is tárgyaltak a résztvevők, különös tekintettel az EU 2020 Stratégia végrehajtására.  

Orbán Viktor miniszterelnök válaszolt az egyházak aggodalmaira, és üdvözölte aktív együttműködési szándékukat a magyar kormánnyal az elkövetkezendő hat hónapban és azon túl. Az egyházak segítségét kérte abban a törekvésben, hogy az európai kormányok és társadalmak a roma közösségek integrációjának kérdését európai és nem csupán egyes nemezetek ügyeként ismerjék fel. A romák életkörülményeinek javítása csak abban az esetben lehetséges, ha az összes európai kormány együttműködik. A bevált gyakorlatok azonosítása és ismertetése a magyar EU-elnökség egyik prioritása, amihez az egyházak tapasztalatukkal és a roma közösségekkel meglévő kapcsolatrendszerükkel nagyban hozzájárulhatnak.

Tekintettel az Európai Parlamentben és az Európai Unió Külügyi Tanácsában várható vitákra, a miniszterelnök támogatását fejezte ki, hogy az Európai Unió hatékony választ adjon az egész világot érintő keresztyénüldözésre és a keresztény közösségeket ért egyre szaporodó támadásokra. Ezt a választ képviselheti maga az elnökség vagy az Európai Unió újonnan létrehozott Külügyi Szolgálata is.

Az EU Duna Stratégiájának első végrehajtási szakaszát tekintve a miniszterelnök és az egyház képviselői egyetértettek abban, hogy a megbékélést és a kultúrák közötti párbeszédet a kormányok és a civil társadalom közötti együttműködés két fontos elemeként meg kell erősíteni a Duna-régióban.

Mivel a magyar EU-elnökség egyik prioritása, hogy Európa közelebb kerüljön polgáraihoz, az egyházak képviselői hangsúlyozták a civil társadalom, valamint a vallási közösségek részvételének fontosságát, különösen az európai szintű döntéshozatali folyamatban. Orbán Viktor miniszterelnök válaszában rámutatott arra, hogy az európai intézmények nehézségekkel küzdenek ezen a területen. Arra bátorította az egyházakat, hogy helyi, nemzeti és egyben regionális szervezetként őrizzék meg fontos „hídépítő” szerepüket, és így gondoskodjanak arról, hogy "az emberek hangja” elérje az intézményeket.

A január 17-i találkozóra úgy tekinthetünk, mint az egyházak és a magyar EU-elnökség közötti folyamatos párbeszéd kiindulópontjára. Az egyházak felhasználták a lehetőséget arra is, hogy bemutassák saját programjaikat, amikkel az 2011-es elnökség első félévét kísérik.

Az egyházak küldöttsége a magyar egyházi valóság sokszínűségét tükrözte. Erdő Péter római katolikus bíboros, Bölcskei Gusztáv református püspök és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának vezetésével a delegációt a római katolikus, református, evangélikus, baptista, metodista és az ortodox egyházak képviselői alkották. A sajátos magyar hagyománynak megfelelően a zsidó közösség képviselői is jelen voltak a találkozón. Az európai egyházi szervezeteket Rüdiger Noll, az Európai Egyházak Konferenciája Egyház és Társadalom Bizottságának igazgatója és az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) főtitkára, Piotr Mazurkiewicz atya képviselte.

Forrás: http://www.ceceurope.org, fotó: Miniszterelnökség - Botár Gergely

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió