Veled vagyok egész

2011. február 11., péntek

A házasság ajándék felülről, és hatalmas feladat, tele van buktatókkal, de ha működik, az egy kegyelmi állapot – mondta Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke a Házasság Hete megnyitóján.

A Házasság Hete és a Házasság Világnapja rendezvénysorozatot már több éve megrendezi számos civil szervezet és egyház. Ennek keretében február 11. és 20. között több mint húsz helyszínen közel ötven rendezvény hívja fel a figyelmet a házasság és a család fontosságára. A rendezvénysorozat megnyitójára február 11-én a Parlamentben került sor.

„Az elmúlt hónapokban tízmillió alá csökkent Magyarország lélekszáma, ami egyébként már évekkel korábban bekövetkezett volna, hogyha a Kárpát-medence magyarságának egy jó része nem települt volna át Magyarországra” – mondta Soltész Miklós. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerint nemcsak Magyarország, hanem az egész Európai Unió egyik legégetőbb problémája a demográfiai kérdés. Megemlítette, hogy 2009-ben közel 37 ezer házasságkötés történt, amely szám 2002-höz képest majdnem tízezerrel kevesebb, valamint a házasságok több mint 60 százaléka válással végződik, míg tíz évvel ezelőtt ez az adat 50 százalék volt.

„Azonban örömteli törekvések is vannak – mondta Soltész Miklós. – Talán az egyik legnagyobb, hogy a közvélemény-kutatások adatai azt mutatják, hogy a házasság intézményének presztízse változatlanul erős, a házasság továbbra is a legtámogatottabb és legmegfelelőbbnek tartott párkapcsolati együttélési forma. Valamint azt is kimutatták, hogy ahhoz képest, hogy mennyi gyermek születik meg, eggyel több gyermeket vállalnának a fiatalok. A kormányzat, az egyházak és a civilek összefogásával mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a nemzetünk fennmaradhasson.”

altBíró László, püspök, Rónaszékiné Keresztes Mónika, országgyűlési képviselő, és Soltész Miklós, államtitkár

„Egy férfi, és egy nő életszövetsége a házasság, Magyarországnak, és az egész Európai Uniónak saját léte és küldetése érdekében hatalmas megújulási folyamaton kell keresztül mennie – mondta Rónaszékiné Keresztes Mónika, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Népesedéspolitikai Albizottságának elnöke. – A lavinaszerűen pusztító adósságválság, mely körülvesz bennünket, sajnos következménye egy még súlyosabb értékrend-, és morális válságnak. Ez a magyarázata annak, hogy ha a kontrollálhatatlan emberi önzés kerekedik felül az élet minden területén, a látszólag könnyebb utakat választjuk. Egyre több ember fél, vagy nem akar hosszú távú felelős döntéseket hozni, egy életre valami, vagy valaki mellett elköteleznie magát. Márpedig a gyermek a jövő társadalmának záloga, nem lehet múló szeszély következménye, a gyermek olyan gyümölcs, amely ha jó fán terem, sok értéket hoz létre, de a fát gondozni kell. Ha ezt a gondolkodásmódot minél több ember, fiatal pár magáévá teszi, Magyarország is lépésről, lépésre gyógyulni fog.”

A Házasság Hete azért lett rövid időn belül nagyon népszerű, mert Isten munkálkodik benne, vélekedett Bíró László, tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kar családreferens püspöke, a Magyar Katolikus Családegyesület elnöke.

„De van egy emberi oka is, mégpedig, hogy egy olyan vákuumban élünk, ami magába szívja az értéket. Társadalmunk értéket vesztő, ugyanakkor értékre vágyó, individualista, mégis az emberek vágyódnak benne a kapcsolatokra. Valami ösztönös vágyódás emeli fel ezt a kezdeményezést ünneppé. A Házasság Hetének feladata ünnepelni a családot, tanúskodni a családról, és tudatosítani, hogy pótolhatatlan érték.”

Steinbach József püspök, valamint Szabó Endre és felesége Nemesy Krisztina

„A család a társadalom alapsejtje, és egy vitathatatlan érték” – kezdte gondolatait Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, aki egy igerészt is megosztott a jelenlévőkkel: 'Nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erőnek, a szeretetnek, és a józanságnak a lelkét.' A püspök kiemelte, hogy ha ezt az igerészt a házasságra vonatkoztatjuk, akkor csodálatos, és megfontolandó üzeneteket kapunk.

„Amikor az ember házasságra készül, óriási döntés előtt áll. Találkozik valakivel, akiről úgy érzi, hogy ő az, akit az Isten neki rendelt. A házasság ajándék felülről, és hatalmas feladat, tele van buktatókkal, de ha működik, az egy kegyelmi állapot – mondta Steinbach József. – Vallom, hogy a hétköznapok rohanásában, konfliktusaiban tapasztaljuk meg igazán azt, hogy ehhez kevés az emberi erő. Kell, hogy kérjük a házasságra nézve is a felülről való erőt. A házasság lényege, hogy az erőnek és a szeretetnek a lelkét adta nekünk az Isten. A házasságban a férfi és a nő azzal az isteni szeretettel kell, hogy szeressék egymást, amellyel Isten Krisztusban szerette a világot: önmagát adta érte. A józanság a házasságra nézve pedig azt jelenti, hogy a házasságot ápolni kell. Tudatosan odafigyelni a másikra, hogy ahogy telnek az évek, évtizedek, egyre jobb, egyre szebb és áldottabb legyen. Az én lelkigondozóm a feleségem, boldog vagyok a hivatásomban, mert boldog lehetek a házasságomban, minden nehézség ellenére is, és én ezért áldom az Istent.”

Az idei Házasság Hete - Magyarország 2011 házaspárja Szabó Endre orvos, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének korábbi elnöke, és felesége, Szabóné Nemesy Krisztina gyógyszerész. A házaspár nagyon fontosnak tartja ezt a mozgalmat, és örömmel vállalták, hogy idén ők legyenek a kezdeményezés arcai.

„A társadalomnak végre fel kell ébrednie, hogy a házasság a család alapja, a család pedig a társadalom alapja. Ha nincsenek családok, nem születik gyermek, ha gyermek nincs, jövőnk sincs. A házas emberek tovább élnek, mint azok, akik nem élnek házasságban. Miért? Azért, mert a házasság egy olyan érzelmi, pszichés biztonságot nyújt a házasfelek számára, ami segít megoldani a problémákat, és oldja a stresszt – hívta fel a figyelmet Szabó Endre. – A házasság ugyanakkor nem egy hoolywoodi film, sokat kell tenni azért, hogy jól működjön. A házasságot ápolni kell szeretettel, türelemmel, és alkalmazkodással.”

 

Fodor Zsófia

Képek: Kalocsai Richárd

 

Angliából indult el az a kezdeményezés, mely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság fontosságára irányítja az emberek figyelmét. Magyarországon a programot a Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz) és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) honosította meg 2008-ban. A megvalósításhoz egy szervezőbizottság állt össze. Látásunk szerint a házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára.

A házasságban a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretet, a hűség és az őszinte megbocsátás értékét egy nekik rendelt, de nem tökéletes társon keresztül. A házasságban egy férfi és egy nő saját elhatározásából elkötelezi magát, hogy egymás bátorítására, segítésére és védelmére törekszik egész életében. Ilyen módon a házasság felelősségteljes, biztonságos és meghitt közösséget jelent számukra, és áldásul szolgál életük minden más területén is. A házasság hete olyan széles körű összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét. Bátorít minden olyan helyi kezdeményezést, amely hidat épít az adott közösség környezetében élő házaspárok és családok felé, amely segíti életüket, boldogulásukat. Nyíltan beszél a házasság mindennapi valóságáról, örömeiről és feszültségeiről. Igyekszik bölcs és gyakorlati tanácsokkal ellátni a házasokat és házasulandókat, valamint a teljes helyreállás reményét ébren tartani azokban, akiknek a kapcsolata válságban van, illetve valamilyen ok miatt megszakadt.

Program:

Február 12., szombat

• Pécs, 14 órától éjfélig: rendezvények a házasság világnapja alkalmából a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos
Egyesület szervezésében

• Szeged: gyertyás felvonulás (szervező: Szeged-Csanádi Egyházmegye)

• Budapest, pasaréti református gyülekezet, illetve Debrecen, nagyerdei református gyülekezet: a Bibliai Házassággondozó Szolgálat csendesnapja házaspároknak

Február 13., vasárnap

• Gödöllői Református templom (Szabadság tér 8.), 10 óra: Házasság Hete 2011 Nyitó Istentisztelete. Igét
hirdet: Dr. Szabó István püspök

• tematikus nap a házasságról országszerte a templomokban és a Duna Tv-ben

Február 14., hétfő

• Deák téri evangélikus templom, 18 óra: komolyzenei koncert (fellép Mekis Péter orgonista, valamint a
Boyzless Voice) és a jelen lévő házaspárok személyes megáldása

• Károli Gáspár Református Egyetem Teológiai Kar (IX., Ráday utca 28.), 18 óra: „Hogyan találok társra?” –
Pálhegyi Ferenc előadása

Február 15., kedd

• Gödöllő, Városháza, 18 óra: Kulturális rendezvény:
– „Veled megelégszem” – A házasság folyamatos kompromisszumkötés is. dr. Komlósi Piroska előadása.
– Benyus Hedvig és gyermekei kamara zenei előadása
– dr. Szabó Endrével és feleségével, a házasság hete idei arcaival Dányi Zoltán beszélget.

Február 16., szerda

• Pestszentimrei baptista imaház (XVIII., Nemes u. 28.), 18 óra: „Család, hit, közélet”
– dr. Szabó Endre előadása és a Jákim Stúdió kamaraszínházi produkciója

• Érd-parkvárosi református gyülekezet, 18 óra: Pálhegyi Ferenc előadása

Február 17., csütörtök

• Gödöllői Református gyülekezeti terem, 18 óra: Házasság Hete vacsora – „Lépések a meghitt kapcsolat felé”
– Dányi Zoltán előadása

Február 18., péntek

• Debreceni Református Kollégium: házasságra felkészítő tanfolyam (1. nap). Előadó: Pálhegyi Ferenc

Február 19., szombat

• Debreceni Református Kollégium: házasságra felkészítő tanfolyam (2. nap). Előadó: Pálhegyi Ferenc

• Újbuda, Terasz étterem: Házaskurzus (Alpha) felkészítő konferencia (14 órától) és ünnepi vacsora 18 óra,
(előzetes regisztrációhoz között: info@alphakurzus.hu Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet. )

• Biblia Szól Gyülekezet (VIII., Golgota utca 3.), 18 óra: házasest

Február 20., vasárnap

• Érd, Szepes Gyula Művelődési Központ, 16 óra: kulturális rendezvény

• Budapest-belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia (V., Március 15. tér 2.), 18 óra: a Magyar Házas Hétvége
Mozgalom ünnepi szentmiséje. A misét bemutatja: Bíró László püspök.

További részletek, programok, érdekességek:
www.hazassaghete.hu

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió