Mi a bajba jutott embereknek segítünk

2011. március 29., kedd

Az igehirdetés hitelesítéséhez hozzátartozik az oktatási és szociális területen végzett tevékenység, az intézményátvétellel kapcsolatban azonban óvatosságra intjük a gyülekezeteket - fogalmaz a Tiszántúli Református Egyházkerület honlapján olvasható interjúban Bölcskei Gusztáv püspök.

A egyházkerület területén csaknem nyolcvan önkormányzati fenntartású oktatási- és szociális intézmény esetében merült fel, hogy a református egyház vállalja át működtetésüket. "Az elmúlt néhány esztendőben összesen két intézményt vettünk át, és ez a szám az országra vonatkozik, nem Tiszántúlra" - kommentálja a helyzetet Bölcskei Gusztáv. 

"Mi azt valljuk, hogy az igehirdetés hitelesítéséhez hozzátartozik az oktatási és szociális területen végzett tevékenység, de most a hirtelen megnövekedett igény körültekintővé és óvatossá tesz minket" - fogalmaz a püspök. "Mivel a változtatások kimenetelét és a finanszírozás alakulását még nem látjuk, óvatosságra intjük a gyülekezeteket" - teszi hozzá.

A Magyarországi Református Egyház Zsinati Tanácsa korábban határozatban kérte a gyülekezeteket, hogy tartózkodjanak az önkormányzati szociális és oktatási intézmények átvételétől. Mint az interjúból kiderül, az egyházkerületi tanács ezen túlmenően alapelvként rögzítette, hogy olyan oktatási intézmény átvételét egyáltalán nem javasolja, amely egy-egy településen a teljes oktatást lefedné. "Ezt nem tudjuk magunkra vállalni, mert az egyháznak nem feladata, hogy ideiglenesen az anyagi ellehetetlenüléstől próbálja megmenteni az önkormányzatokat" - állítja Tiszántúli Egyházkerület lelkészi vezetője. Olyan esetekben viszont, ahol már működik református oktatási és nevelési intézmény, és az bővülne adott esetben egy óvodával vagy iskolával, megfontolják a kérelmet.

Ha nem is intézményátvétellel, de feladatuknak tartják, hogy segítsenek a nehéz helyzetbe került intézményeknek, önkormányzatoknak. "A reformátusok biztosítják április első két hetében három Pest megyei szociális intézmény 360 lakójának az étkeztetését, mert az önkormányzat nehéz gazdasági helyzetbe került" - világítja meg egy konkrét példa kapcsán Bölcskei Gusztáv. Az interjúban a felsőoktatási cigány szakkollégium tervezett debreceni indítása merül fel a reformátusok szerepvállalásának másik példájaként. "Úgy gondolom, hogy mi a magunk erejéhez képest mindent megteszünk. Az önkormányzatok problémáit azonban nem tudjuk megoldani, mert az nem a mi feladatunk, mi a bajba jutott embereknek segítünk" - véli az egyházvezető.

forrás: ttre.hu

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió