2018-ra megújulhat az erdélyi református iskolahálózat

2017. július 20., csütörtök

Elkezdődtek a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum felújítási munkálatai – az épületet kívül-belül javítják, illetve új szárnyat is csatolnak majd hozzá, így ősszel a diákok korszerű termekben, megfelelő körülmények között kezdhetik a tanévet. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke a felújítás kapcsán az anyanyelven történő oktatás és magyar diákokat befogadó tanintézmények fenntartásának jelentőségét hangsúlyozta, kiemelve, hogy reményei szerint 2018-ra minden erdélyi református iskola teljesen felújítva fogadhatja majd a diákjait.

Vörös Alpár, az iskola igazgatója elmondta: az Erdélyi Református Egyházkerülettel 2013-ban, az iskola épületének visszaszolgáltatása után született egy együttműködési egyezség, amely most ilyen látványosan és gyümölcsözően bontakozik ki.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke kijelentette: „egyházkerületünk egyik legfontosabb küldetése az ifjúság nevelése és oktatása, hiszen bennük van a jövő. Ezért küzdünk az iskoláink visszaszerzéséért, hogy lehetőségünk legyen ezt megvalósítani." A püspök szerint az Apáczai esetében nem egy klasszikus református kollégium példáját láthatjuk, de az egyház saját iskolahálózatának részeként tekint rá. „Mint tulajdonosnak, kötelességünk karbantartani az intézményt, amelyen apró javításokat végeztek, de megépítése óta nem esett át gyökeres újításokon. A másik gond a helyiségek hiánya, hiszen építésekor az elemi osztályokat nem vették számításba, szétszóródva pedig nem lehet elegendően hatékony az oktatás" – ecsetelte Kató Béla.

Oktatás anyanyelven

Az Apáczaival együtt hétre nő a református egyház kollégiumainak száma Erdélyben: Kézdivásárhelyen nincs saját épülete és Sepsiszentgyörgyön elvették, de a nagyenyedi kollégium teljesen megújult, a székelyudvarhelyi majdnem elkészült, a Kolozsvári Református Kollégium épületén is hamarosan befejeződnek a munkálatok, az Apáczai mellett pedig a Bolyai Farkas Elméleti Líceumnak és Marosvásárhelyi Református Kollégiumnak otthont adó épület felújítása indult el. Az anyagi hátteret pályázati úton, anyaországi támogatásokból teremtette meg az egyházkerület. „Kértük és meghallgattak, támogatnak bennünket" – szögezte le Kató Béla.

A gazdaságfejlesztésnek csak akkor van értelme, ha nem ürül ki a Kárpát-medence – jelentette ki a XXVIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor első napján Tusnádfürdőn Grezsa István miniszteri biztos az Óvodafejlesztés a Kárpát-medencében című beszélgetésen. Az óvodafejlesztési projektbe olyanokat vontak be, akikkel évek óta együtt dolgoznak, akikben megbíznak, ezért lettek stratégiai partnerek a magyar történelmi egyházak. A magyar kormány 17,1 milliárd forintot szánt óvodafejlesztésre, ennek az összegnek a felét a történelmi egyházak hívták le. A biztos szerint 65-70 új óvoda fog épülni, 265 óvoda újul meg vagy egészül ki. Az óvodafejlesztési program a szórványtelepülésekre figyel főleg, hiszen a cél az, hogy azoknak a gyerekeknek tudjanak anyanyelvű oktatást biztosítani, akik vegyes házasságból származnak. Grezsa István szerint Erdély jelentős támogatást kapott, szorosan utána következik Felvidék, ahol sok a bepótolnivaló, mivel nagyon kevés magyar intézmény van.

 

Ballai Zoltán, az Erdélyi Református Egyházkerület gazdasági tanácsosa szerint az, aki kétségbe vonja a program szükségességét, nem képes a holnapnál tovább gondolkodni, hiszen egy óvoda gyümölcseit 15-20 év múlva lehet learatni, amikor magyar esküvőre jelentkezik egy fiatal pár, vagy magyar egyetemre iratkozik egy ifjú. A bölcsőde és az óvoda az a hely, ahol egy gyerek megtanul magyarul énekelni, beszélni, szocializálódni, álmodni. Ballai azt is kiemelte, hogy ha a román állam nem biztosít lehetőséget az anyanyelvű oktatásra, akkor az egyháznak kötelessége ezzel foglalkozni, főleg, ha egy program erre lehetőséget ad.

Az egyházkerület az elkövetkezőkben Erdély területén, főként a szórványvidékeken huszonhat óvodát vagy bölcsődét építtet vagy újíttat fel. A kezdeményezésről a püspök elmondta: „azért, hogy az iskolahálózat teljességében működjön, az óvodától kezdve vezérelnünk kell gyermekeinket." Hozzátette: az egyházkerület felvállalta, hogy közösségünk segítéséért olyan helyeken építkezik és fektet be, ahol nem megfelelőek a körülmények a tanításhoz, szórványban élnek a magyar gyermekek, és komoly fejlesztésekre van szükség a jövő generáció nevelésének biztosításához. „Sokáig vártunk a saját kormányunk ígéreteire. Ezek a mai napig késnek, és a gyakorlatba ültetésük esetén sem biztos, hogy a szempontjainkat figyelembe vennék. Számunkra az az elsődleges cél, hogy az anyanyelvű oktatás intézményesen is megjelenjen. A gyermekeinknek szükségük van arra, hogy megélhessék identitásukat" – jelentette ki a püspök.

forrás: reformatus.ro

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió