Közösségfejlesztő gyülekezeti munkatársképzést szervez az Országos Református Cigánymisszió

2019. június 17., hétfő

Ősztől újabb csoporttal indul a Cigánymisszió „Együtt Egymásért (EFOP 1.3.7-17-2017-00165) A társadalmi kohézió erősítése az egyházak és civil szervezetek közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével" európai uniós projektben megvalósuló közösségfejlesztő képzése, melyre gyülekezetek roma és nem roma tagjainak jelentkezését várják.

A közösségfejlesztő képzéssorozat 2018 őszén kezdődött, 2019 őszén pedig második csoporttal folytatódik – ide mindazok jelentkezését várják, akik tenni szeretnének a gyülekezetükért, a településen élő romákért, és akik a képzést követően közösségeik szervezőivé, motorjaivá válhatnak. A képzésbe gyülekezetenként 4-5 roma és nem roma tagot várnak, lelkészi ajánlással és a gyülekezet aktív támogatásával.

A program célja olyan cigány és nem cigány gyülekezeti tagok képzése, akik a saját gyülekezetükben aktívak és a helyi református lelkészük bevonásával, támogatásával, olyan közösségszervezési tevékenységeket valósítanak meg, mely elősegíti a helyi cigány és nem cigány közösség együttműködését. A gyakorlatba ágyazott képzés során elsajátított bibliaismereti, bibliatanulmányozási, lelkigondozási készségekkel, közösségszervezési, állampolgári és jogi alapismeretekkel és romológiai ismeretekkel gazdagodva, a képzésben résztvevők a program gyakorlati részeként, hazatérve a saját közösségeikbe, végezhetik a részben helyi problémákra is reflektáló közösségszervezési feladataikat.

Ezen túl, a képzésben résztvevők az országos református cigánymisszió éves programjainak is (konferenciák, imanapok, találkozók, stb) aktív részvevői, önkéntes szolgálói. Az országos cigánymissziós alkalmakon való részvétel és az ott végzett közösségszervezői-fejlesztői tevékenység a gyakorlatba ágyazott képzésük szerves része. A képzésben résztvevők aktív szakmai támogatást kapnak, egyfajta folyamatkísérésként az országos református cigánymissziótól és a képzésben résztvevő szakmai mentortól is. Szintén a képzésben résztvevők szakmai támogatásának része a szupervízió, mely egyrészt a képzési alkalmakon valósul meg, másrészt minden résztvevő saját közösségében is, a bevont szupervízor szakemberek segítségével.

A képzésen való részvétel térítésmentes! Érdeklődni Facebookon, e-mailben az egyutt-egymasert@reformatus.hu címen, vagy a 06-30-7374986-os telefonszámon lehet. Az Együtt Egymásért képzéssorozat első évfolyamának alkalmairól rendszeresen tájékoztattuk honlapunk olvasóit – ezek az anyagok ide kattintva érhetőek el.

Forrás: ciganymisszio.reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.