„Euróárvák” néven új program indul

2019. május 09., csütörtök

A Kelet- és Közép-Európát sújtó elvándorlás családokra gyakorolt káros következményeinek enyhítésére indított támogatási programot az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE).

Számos gyermek nő fel a nyugati országokban munkát vállaló szülei nélkül Kelet-Európában, és bizonyos mértékben Dél-Európa országai is érintettek. A nemzetközi sajtó ezekre a gyerekekre gyakorta csak „euróárvaként” hivatkozik. Tanulmányok kimutatták, hogy a Moldovai Köztársaságban a gyerekek több mint fele gyermekkorát az anyja vagy apja jelenléte nélkül éli le. A nem kormányzati szervezetek úgy becsülik, hogy körülbelül ötszázezer és egymillió közötti gyermek van hasonló helyzetben az Európai Unió tagállamaiban, többek között Romániában, Bulgáriában és Lengyelországban. A Karitász szerint akár kilenc millió „európai árva” élhet Ukrajnában is.

Az euróárvák a szülői szeretetet csupán a bankszámlára érkező rendszeres átutalás vagy a postán érkező márkás ruha- és játékcsomagok útján tapasztalhatják meg, miközben nélkülözniük kell a valós kapcsolatot a szüleikkel. A Skype-beszélgetések aligha helyettesítik a valódi öleléseket. Nem túlzás azt mondani, hogy hogy ezek a gyerekek traumaként élik meg ezt a helyzetet, ami megfosztja őket attól a szeretettől, amely a felnőtt életre készítené fel őket. Fennáll annak a veszélye is, hogy az ilyen módon „elhagyatott” gyermekek kiszolgáltatottabbakká válnak mindenféle visszaéléssel (például a szexuális zaklatással) szemben, elégtelen orvosi ellátásban részesülhetnek és hajlamosak lesznek a depresszióra. Gyakorta pedig az oktatásukat is elhanyagolják.

Az „euróárvák” összetett helyzete megkülönböztetett vizsgálatot igényel. Vannak olyan esetek, amikor ezek a gyermekek és fiatalok megfelelő gondoskodásban részesülnek rokonaiknak köszönhetően, és gazdaságilag előnyös helyzetben élnek a környezetükhöz képest, köszönhetően szüleik külföldön szerzett jövedelmének. Ezeket a statisztikákat azonban fenntartással kell kezelni, hiszen a „migráns munkavállalók” származási országai nem arról híresek, hogy megbízható adatokat szolgáltatnának.

A GEKE támogató programot indít annak érdekében, hogy tagegyházai figyelmét felhívja erre a súlyos problémára, és arra ösztönözze őket, hogy szembenézzenek vele. A GEKE Tanácsa úgy döntött, hogy anyagilag is támogat egyházi programokat az érintett országokban, amelyek azokról a gyermekekről és a fiatalokról viselnek gondot, akiket ez a válságos helyzet sújt.

Kritériumok

Forrás: www.leuenberg.eu

Fotó: GAW Leipzig

Fordítás: Kiss Virág

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió