Visszavonásig érvényes

2018. február 19., hétfő

Hogyan változtak a személyi jövedelemadó bevallásának szabályai, és ezzel párhuzamosan az, hogyan ajánlhatjuk fel adónk kétszer 1 százalékát? Ennek jártunk utána Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivőjének segítségével.

– Mit jelent az, hogy rendelkezhetünk személyi jövedelemadónk „civil" és „egyházi" 1 százalékáról?

– A személyi jövedelemadóról szóló törvény lehetőséget teremt arra, hogy a jövedelemadónk 1 százalékával az általunk megjelölt civil kedvezményezettet – a törvényi előírásoknak megfelelő, nyilvántartásba vett, közhasznú tevékenységet ténylegesen folytató egyesületek, alapítványok és közalapítványok, esetleg a törvényben felsorolt közintézmények egyikét – támogassuk.

A jövedelemadó további 1 százalékát a technikai számmal rendelkező bevett egyházak egyikének vagy a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlhatjuk fel. Egyik rendelkezés sem kötelező, de aki élni kíván ezzel a lehetőséggel, annak rendelkező nyilatkozatot kell adnia.

Fotó: Hirado.hu

– Minden évben nyilatkozni kell?

– Újdonság, hogy az egyházi 1 százalék felajánlásáról szóló idei nyilatkozatunkat a NAV a következő években is figyelembe veszi, egész addig, míg a rendelkezést vissza nem vonjuk, vagy nem jelölünk meg másik egyházi kedvezményezettet. Így ezentúl nem kell majd minden évben kitöltenünk a nyilatkozat egyházakról szóló részét, ha nem változtatunk döntésünkön, elég most az egyszer.

Az egyházak idén tett határozatlan időtartamú rendelkező nyilatkozat jövőre január 1. és május 20. között módosítható vagy vonható vissza. A civil kedvezményezett vagy a költségvetési előirányzat számára viszont – a korábbi évek gyakorlata alapján – továbbra is évente kell majd megtenni a felajánlást.

– Kik ajánlhatják fel adójuk 1-1 százalékát?

– Bárki, aki személyijövedelemadó-bevallást ad, jogosult az adójának erről a részéről rendelkezni. Azaz a magánszemélyeken túl az egyéni vállalkozók és az őstermelők is, ha az említett tevékenységükből vagy más jogcímen szereztek az összevont adóalapba tartozó jövedelmet tavaly.

Az is rendelkezhet, akinek fizetendő adója 0 forint, például az egyes adókedvezmények miatt. Az egyházak részére még ezt is érdemes felajánlani, mivel azok a részükre rendelkezők száma alapján további kiegészítő támogatást kapnak az állami költségvetésből. Azaz a 0 forintos felajánlás is növeli az adott egyház részére juttatott állami támogatás összegét.

– Hogyan rendelkezhetünk az 1+1 százalékról?

– A rendelkező nyilatkozat elektronikusan, papíron vagy személyesen is benyújtható a NAV-hoz, akár a bevallás részeként, akár attól elkülönülten, önálló nyilatkozatként egészen május 22-éig.

Aki a bevallással egyidejűleg szeretné felajánlani adójának 1+1 százalékát, az ezt az adóbevallási nyomtatvány megfelelő lapjának kitöltésével megteheti. Aki a bevallástól elkülönülten szeretné nyilatkozatát eljuttatni a NAV-hoz, annak a „17EGYSZA" lapot kell használnia. Ezeken a lapokon mindkét kedvezményezetti kör megjelölhető. Ha valaki csak egy kedvezményezettet szeretne megjelölni, akkor a másik rubrikát nem kell kitöltenie, illetve azt ki is húzhatja.

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról rendelkezni legegyszerűbben ügyfélkapus hozzáféréssel, a NAV webes kitöltő programjával lehet, mely a hibalehetőségeket is kizárja.

– Miben változott adóbevallási folyamatban tavalyhoz képest?

– A nyilvántartásában szereplő adatok alapján a NAV idén a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek is összeállítja a bevallási tervezetet. Ha azt módosítjuk, javítjuk vagy elfogadjuk, egyúttal rendelkezhetünk adónk 1+1 százalékáról is. Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemélyek március 15. után az adóhatóság tavaly bevezetett online felületén is megtehetik ezt.

2018-tól megszűnt a munkáltatói adómegállapítás, azonban a korábbi évek gyakorlatával egyezően a munkáltatók, ha úgy döntenek, továbbra is gyűjthetik a munkavállalóik 1+1 százalékos nyilatkozatát. Ebben az esetben legkésőbb 2018. május 10-ig kell a kitöltött rendelkező nyilatkozatot leadni a munkáltatónak. A lezárt borítékot annak ragasztott felületére átnyúlóan, saját kezűleg alá kell írni.

–Mi történik, ha a rendelkező nyilatkozat kimaradt az adóbevallásunkból?

– Az az adóbevallástól függetlenül is eljuttatható a NAV-hoz. Aki tehát nem rendelkezett sem a bevallása részeként, sem a munkáltatója útján, az is eljuttathatja a rendelkező nyilatkozatot elektronikusan, esetleg egy lezárt borítékban postán vagy személyesen az adóhatósághoz. Erre 2018. május 22-éig van lehetősége, függetlenül attól, hogy az adóbevallását korábban már beadta.

– Melyik a legnépszerűbb rendelkezési mód és legfrekventáltabb időszak az adózók körében? Mikor számítanak dömpingre, amit érdemes elkerülni?

– Tavaly a legtöbb rendelkező nyilatkozat papíron érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, de az e-SZJA rendszer kialakítása miatt a korábbi évekhez képest jelentősen megnőtt az elektronikusan rendelkezők száma is. Az összes rendelkezés hatvan százalékát papíron, a többi negyven százalékát elektronikusan juttatták el a NAV-hoz. Tapasztalataink szerint a nyilatkozatokat sokan a határidő előtti utolsó napokon nyújtják be.

Református egy százalék

Személyi jövedelemadónk egy százalékát 2018-ban is felajánlhatjuk a Magyarországi Református Egyház társadalmi szolgálatának támogatására. Technikai számunk: 0066

– Tavaly majdnem 90 ezerrel csökkent 2016-hoz képest az egyházi 1 százalékot felajánlók száma. Mi lehet ennek az oka?

– A Nemzeti Adó- és Vámhivatal feladata, hogy a rendelkezéshez szükséges feltételeket megteremtse, a felajánlás menetét biztosítsa. A NAV minden személyi jövedelemadóval kapcsolatos tájékoztatójában kiemelt figyelmet fordít az 1+1 százalékos felajánlásokkal kapcsolatos teendők és lehetőségek ismertetésére. A felajánlókat azoknak a civil szervezeteknek és egyházaknak kell meggyőznie, akik szeretnének részesülni a felajánlásokból.

– Mire figyeljünk oda, mik a leggyakoribb hibák, amiket az 1+1 százalékáról rendelkezők elkövetnek?

– Többek között az, hogy a felajánló az előírt határidőig nem fizeti meg az 1+1 százalék alapjául szolgáló személyi jövedelemadót, vagy hogy az adózók csak a határidő lejárta után küldik meg a rendelkező nyilatkozataikat, esetleg az adózók (az adott rendelkező évre) kizárt civil kedvezményezettet jelölnek meg a nyilatkozataikban. Előfordul olyan eset is, amikor több azonos kedvezményezetti körbe tartozó kedvezményezett javára tesznek felajánlást, például két egyházat vagy két civil szervezetet jelölnek meg a rendelkező nyilatkozaton.

Aki a NAV webes kitöltő programját használja, az a felsorolt hibalehetőségek nagy részét elkerülheti, ugyanis a WebNYK nyomtatványkitöltő program (e-SZJA) már a kitöltéskor vizsgálja, hogy a megjelölt szervezet jogosult-e a felajánlások gyűjtésére, de a programmal kizárt azonos kedvezményezetti körbe tartozó két kedvezményezett megjelölése is.

További információkért látogassanak el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és egyházunk honlapjára.

Feke György

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió