Tolna megyei templomokat újítanak fel

2017. szeptember 30., szombat

Vidékfejlesztési támogatással felújítják Tolna megye két gótikus eredetű templomát, a falukép javítását szolgáló programból további három templomépületen végeznek rekonstrukciót.

Az idén 615 éves decsi református templom csaknem 50 millió forint értékű felújításához 34 milliós támogatást nyert el az egyházközség – nyilatkozta Papp Zsolt Endre lelkész. A tervek szerint 2018-ban többek között kicserélik a százéves, apatini cserépből készült tetőhéjazatot, a tetőléceket, az elkorhadt gerendákat, újravakolják a templomhajót és a tornyot. Az 1402-ben épült gótikus szerkezetű templomban középkori falak és szentély, ablakok, az északi falban található tabernákulum és ajtókeret emlékeztet az eredeti stílusjegyekre.

Emellett új tetőt és homlokzatfestést kap – 26 millió forintos támogatással – a madocsai református templom, amelyet 1806-ban a középkori apátsági templom egy tornyához építettek, és még őrzi a 13. századi köveket – mondta Nagy János lelkész.

A szintén középkori, 15. századi falakra épült felsőnyéki katolikus templomon – a pécsi egyházmegye tájékoztatása szerint – az elnyert 47 millió forintos támogatásból kicserélik a tetőt, a fedélszéket, a nyílászárókat, felújítják a külső homlokzatot és az épület vízelvezető rendszerét. A vidékfejlesztési program a szakcsi és a kocsolai barokk stílusú római katolikus templom felújításához is hozzájárul.

MTI

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió