Változhat a kormány és az egyházunk közötti megállapodás

2017. március 13., hétfő

A kormány és a Magyarországi Református Egyház képviselői az állam és az egyház közötti megállapodás megújításáról tárgyaltak március 13-án.

A találkozón részt vett mások mellett Bogárdi Szabó István, egyházunk Zsinatának lelkészi elnöke és Huszár Pál világi elnök, kormányzati oldalról Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Trócsányi László igazságügyi miniszter.

A felek a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vezette tanácskozáson egyetértettek abban, hogy „a különvált állami és egyházi működés mellett üdvözlendő az állam és az egyház szoros együttműködése, különösen a közös közfeladat-ellátás terén". Úgy fogalmaztak: „Az elmúlt években jelentősen megnőtt az igény az egyházi felsőoktatás, az egyházi fenntartású szociális intézmények, valamint a Kárpát-medencén túli magyar diaszpóra hitéletének támogatása iránt, így a megújuló megállapodásnak ezekre is tekintettel kell lennie".

A református egyház javaslata szerint a megállapodás módosítása a kormány Szentszékkel kötött megállapodásának tartalma mentén történne, és ezzel a kormányzati oldal képviselői is egyetértettek – olvasható az Emberi Erősforrások Minisztériumának közleményben.

MTI

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió