Református összefogás szíriai gyerekekért

2016. április 18., hétfő

A Református Egyházak Világközössége (REV) partnerségi alapjából, amerikai és európai református egyházakkal összefogva támogatta libanoni és szíriai tagegyházai kezdeményezését.

A BBC adatai szerint az öt éve tartó szíriai konfliktus több, mint negyed millió áldozatot követelt, emellett 11 millió szíriai volt kénytelen elhagyni otthonát. Az ENSZ adatai szerint több mint 5 millió menekült hagyta el az országot, amiből több mint egymillió Libanonban keres menedéket.  A REV libanoni és szíriai tagegyházai központi szerepet játszottak a menekülteknek való segélynyújtásban. Tavaly nyáron a Szíriai és Libanoni Nemzeti Evangelikál Zsinat (NESSL) egy újabb igényt fogalmazott meg, nevezetesen a „normális” életkörülmények biztosítását a menekült gyermekeknek számára.

A REV által koordinált Református Partnerségi Alaphoz benyújtott kérelemben a NESSL úgy fogalmazott, hogy „minden bizonnyal a gyermekek a legnyomorúságosabb áldozatai a konfliktusnak. Több mint egymillió menekült gyermek kénytelen nélkülözni a normális gyermekkort, a normális életet és a törvényben biztosított tanítási időt. Tényként kezelhetjük, hogy egy vagy akár két generáció is elveszhet, hacsak nem történik egy csoda, ami megmenti őket.”

Az NEESL úgy döntött, hogy része lehet ebben a csodában, mégpedig azzal, hogy iskolákat létesít a menekült gyermekek számára. Az első ilyen intézményt Bekaa-völgyben tervezték megnyitni, ahol több ott működő menekülttábort is ki tudnának szolgálni.

A Református Partnerségi Alap anyagi hozzájárulása nem fedte az iskola nyitásához szükséges költségeket még a REV tagegyházak – így a Skót Egyház, az Ír Presbiteriánus Egyház, az Amerika Presbiteriánus Egyház (PC USA), a Krisztus Egyesült Egyháza (UCC) és a Svéd Egyesülő Egyház – által biztosított külön támogatásokkal együtt sem.

A REV külön kéréssel fordult észak-amerikai tagegyházaihoz, tudván, hogy azok is szeretnének segíteni a menekülteken, függetlenül attól, hogy hol élnek. Az Amerikai Református Egyház (RCA) azonnal reagált és biztosította a fennmaradó összeget a projekt befejezéséhez.

„Az RCA szinte valamennyi lelkésze és gyülekezeti tagja, akivel beszéltem azt mondta, fontos számára, hogy szolidaritását minden rászorult menekült számára kifejezze” – mondta Duncan Hanson, az egyház Európáért, Közel-Keletért és Dél-Indiáért felelős referense. „Teológiailag és etikailag is lényesnek tartják, hogy a támogatottak köre magába foglaljon minden embert, vallási vagy etnikai hovatartozásuktól függetlenül.”

A komoly logisztikai kihívás ellenére február vége óta már két iskola üzemel, egy harmadik pedig tervben van. Az iskolák keresztény egyházak fenntartásában működnek, de bármilyen vallási háttérrel rendelkező gyermek előtt nyitva állnak.    

A gyermekek arab nyelvet, számtant, erkölcstant és természettudományos tantárgyakat tanulnak. Az iskola biztosítja számukra a könyveket, az étkezést és a közlekedést is az ideiglenes otthonuk és az iskola között.

„Minden gyermek boldognak és vidámnak tűnik” – számolt be Mary Mikhael a NESSL részéről. „Isten hatalmas, és amit Isten akar, azt meg is valósítja.”

A Református Partnerségi Alap kisebb összegű támogatásokat és egyéb forrásokat biztosít elsősorban globális dél egyházainak, amelyek az egyház és az egyházat körülvevő közösség számára fontos, misszióhoz kapcsolódó programokat indítanak.

Fordította: Fürjész Krisztina

Forrás: www.wcrc.ch

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió