80 éve hunyt el Neuschloss Kornél építész

2015. március 26., csütörtök

A Budapesti Református Egyházmegye építési bizottságának tagja.

Neuschloss Kornél 1864. június 16-án született Budán .A későbbi sikeres építész középiskolai tanulmányait Pesten a Belvárosi Főreáliskolában végezte. Egyetemi tanulmányait előbb Európa egyik legfontosabb műszaki egyetemén, Zürichben, majd a budapesti bölcsészettudományi egyetemen folytatta. A magyar fővárosban művészettörténetből doktori címet szerzett.

Neuschloss Kornél svájci származású felesége, Knüsli Lujza hatására a református felekezethez csatlakozott. Idővel mindketten fontos szerepet vállaltak a budapesti református közéletben. A neves építész évtizedeken át a Budapesti Református Egyházközség presbitere, majd 1932-től élete végéig a Budapesti Református Egyházmegye építésügyi bizottságának tagja volt. Az ő ajánlására kapta meg Kós Károly 1908-ban első megbízását, az óbudai református parókia tervezési munkáját.

Neuschloss Kornél legfontosabb munkái az 1910-es évek elején készültek. Tervei szerint valósult meg Budán az Országos Meteorológiai Szolgálat központi épülete, és életművének legértékesebb darabjai, a Fővárosi Állat és Növénykert főbejárati kapuja valamint a Vastagbőrűek háza, más néven Elefántház. Építészeti munkásságában fontos szerepet kaptak a Magyar Királyi Posta által biztosított megrendelések is. Tervei szerint épült meg e vállalat zimonyi, illetve Budapesten a Verseny utcában található épülete. A posta tisztségviselőinek lakónegyedét is Neuschloss Kornél tervezte, amely Zuglóban a Gyarmat és Gervay utcában található.

Több közéleti megbízatása mellett a Magyar Építőművészek Egyesületének elnöki tisztét is betöltötte 1912 és 1914 között. Az építészeti és művészettörténeti tevékenysége mellett, régészeti munkássága is figyelemre méltó. A Magyar Királyi Ludovika Akadémián az építési szerkezettant oktatta az 1920-as években. 1935. március 26-án Budapesten hunyt el.

Millisits Máté

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió