Imádság a békéért Izraelben és Palesztinában

2014. szeptember 23., kedd

A Palesztina és Izrael megbékélésének szentelt, évente megrendezett imahét alkalmából Olav Fykse Tveit, az Egyházak Világtanácsának (EVT) főtitkára az izraeli börtönökben igazságtalanul fogvatartott palesztin rabok melletti szolidaritásra szólította fel a keresztyéneket.

„Bocsásd el népemet!" (2Móz 9,1) - a szeptember 21 és 27 között meghirdetett idei imahét idei bibliai mottója alapján az EVT a több ezer palesztin fogoly helyzetére hívja fel a figyelmet, akiket izraeli börtönökben tartanak fogva. A legtöbb keresztyén egyházat tömörítő szervezet egyben Palesztina folyamatos katonai megszállására és az igazságos béke sürgető szükségére emlékeztet a krízis sújtotta közel-keleti térségben.

Az EVT főtitkára az idei évet „Palesztina és Izrael számára egyaránt borzasztó időszaknak" nevezte, és megerősítette a világszervezet aggodalmát a béketárgyalások sikertelenségével kapcsolatban, ami szerinte valószínűleg új zsidó telepek létrejöttét eredményezi Ciszjordániában, és az erőszak további terjedéséhez vezethet. „Habár az erőszak Gázában és az egész térségben borzalmas volt, nem szabad elfelejtenünk, hogy mindezt emberrablások, gyilkosságok, bosszúból elkövetett emberölések előzték meg, és ezek után egy izraeli bejelentés-sorozat következett, miszerint több földet fognak elkobozni és több telepet építeni", közölte Tveit.

Tveit rámutatott arra, hogy a palesztin valóságot a 47 éves katonai megszállás fényében kell értelmezni. Hozzátette, hogy az izraeli börtönökben fogvatartott palesztin rabok többsége politikai fogoly. „Számos emberi jogi aktivista, civil szervezetek vezetői és választott politikusok vannak közöttük. Néhányukat hosszú ideje tartják fogva tárgyalás vagy a tisztességes eljárás minimális szintje nélkül, kihasználva az izraeli jogszabályokat, amik lehetővé teszik a 'közigazgatási fogva tartás' intézményét".

„Az Egyházak Világtanácsa felemeli a hangját ennek a sebezhető népességnek a nevében, mindenki számára rendes ellátást és olyan tisztességes eljárást sürgetve, ami egyedül garantálhatja az igazságos ítéletet" – fogalmazott a főtitkár. „Továbbá sürgetjük valamennyi politikai fogoly azonnali szabadon engedését – az izraeli börtönökben és az egész világon", zárja felhívását Tveit.

A palesztin-izraeli imahét (szeptember 21-27) imája

„Ne feledkezzetek meg a foglyokról, mintha fogolytársaik volnátok, a gyötrődőkről, mint akik magatok is testben vagytok." Zsid 13,3

Ezekkel a szavakkal imádkozunk közösen azokért a gyakorta elfelejtett embertársainkért, akik világszerte börtönökben ülnek. Különösen Palesztina és Izrael politikai foglyaiért szól a fohászunk. Imádkozunk a betegekért és azokért, akik képtelenek elviselni a börtöncellájuk magányát; könyörgünk a gyermekekért és asszonyokért, akik gyalázatos bánásmódban részesülnek a rácsok mögött. Megemlékezünk a hátrahagyottakról is, a családokról, akik nélkülözni kényszerülnek szeretteiket. Imádkozunk a megtérésre szoruló bűnelkövetők belső átformálódásáért. Imádkozunk az erőszak és félelem bénította szívekért és fejekért, azért, hogy lelkünkben és társadalmainkban mihamarabb békességre leljünk és megtapasztaljuk megbékélés csodáját.

Ebben a térségben megannyi testi és lelki gyötrelem okozott fájó sebeket a történelem során az embereknek. Izraelben és Palesztinában napjainkban oly sokan élnek szabadságuktól megfosztva és túl sokan szenvednek rácsok mögött. Túl sokáig mételyezte a térség életét az igazságtalanság, az erőszak és a félelem. Imádkozunk és felemeljük szavunkat az emberséges és igazságos bánásmód mellett, ami mindannyiunkat megillet Isten gyermekeként.

Végezetül imádkozunk az igazságos békéért és a megbékélés ajándékáért, a béke korszakáért, amelyikben nem lesznek többé rácsok mögött sínylődő politikai foglyok és a térségben élő emberek szívében harmónia uralkodik. Imádkozunk Isten irgalmáért, a foglyok szabadulásáért és békéért a mindennapjainkban.

Ezen a héten keresztyén testvéreinkkel szerte a világból így imádkozunk közösen: Ne ródd fel nekünk az elődök bűneit, siess felénk irgalmasan, mert igen elesettek vagyunk! Segíts meg bennünket, szabadító Istenünk, a te neved dicsőségéért! Ments meg minket, és nevedért bocsásd meg vétkeinket! Ne mondhassák a pogányok: Hol van az ő Istenük? Legyen nyilvánvalóvá előttünk, hogy bosszút állsz a pogányokon szolgáid kiontott véréért! Jusson eléd a foglyok sóhajtása, tartsd meg a halálraítélteket, mert hatalmas a te karod!
(Zsolt 79, 8-11)

Külügyi Iroda
Fordította: Essek Enikő
Forrás: Oikumene.org

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió