A gondolkodás szabadsága

2018. december 28., címkék: visky andrás, video, videó, könyvbemutató, Visky András

Reformátusoknak nemcsak érdemes, hanem kötelező is elolvasni – Marilynne Robinson könyvét Visky András író, egyetemi docens és Bogárdi Szabó István püspök ajánlja videónkban.

A gondolkodás szabadsága

2018. december 28., címkék: visky andrás, video, videó, könyvbemutató, Visky András

Reformátusoknak nemcsak érdemes, hanem kötelező is elolvasni – Marilynne Robinson könyvét Visky András író, egyetemi docens és Bogárdi Szabó István püspök ajánlja videónkban.

Szép Ernő-díjat kapott Visky András

2017. szeptember 25., címkék: Református kitüntetettek, visky andrás, református kitüntetettek

Átadták a drámaírókat jutalmazó Szép Ernő-díjakat a magyar dráma napján: az elismerést Zalán Tibor, Visky András és Lengyel Anna vette át szeptember 21-én a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban tartott ünnepségen.

Bizalom-játék

2017. január 12., címkék: visky andrás, 1956, júlia

Visky András önéletrajzi ihletésű monodrámájának budapesti előadásán jártunk. Az erdélyi református színházi dramaturggal, íróval néhány hónapja beszélgettünk hitről, színházról, gyerekkori élményeiről. A darab ugyanakkor nem pusztán a szerző családja '56-ot követő meghurcoltatásainak, valamint szülei hűséges szerelmének állít emléket, hanem ember és Isten közötti élő kapcsolatról beszél.

A református templomban mindannyian meztelenek vagyunk

2016. június 17., címkék: visky andrás, interjú

Egy lelkész, akinek nincs palástja, de azt vallja, ha a Szentlélek lecsap, eltűnik az uralmi eszközzel fenntartott hierarchia; egy színházi dramaturg, aki hisz abban, hogy az istenkérdés a színházban megkerülhetetlen; egy író, aki szerint az üvöltés olykor szabatosabb teológia, mint az önelégült, távolságtartó teológiai diskurzus – ő Visky András, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára, író, színházi dramaturg, református lelkészgyerek. A Magyar Tudományos Akadémia új tagjával a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnáziumban tartott rendhagyó irodalomóra után beszélgettünk.

„Az egyház Isten lélegeztetőgépe"

2016. április 17., címkék: csurgó, szabó t. anna, visky andrás

Valláskárosultként definiálta magát Visky András író, színházi dramaturg, a Károli-egyetem tanára a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnáziumban tartott beszélgetésen, ahol Szabó T. Anna költő, műfordító társaságában beszélgettek az istenes versekről és a költészetről.

Egyetlen idegen

2013. március 31., címkék: húsvét 2013, visky andrás

Azután a Megbocsátás szólított vissza, halandó Isten, a halhatatlanba – Visky András írása húsvétvasárnap. A kolozsvári író, dramaturg, egyetemi tanár a nagyhét minden napján jelentkezett egy-egy írással, így kísértük végig Jézus történetét húsvétig.

Szombat van, örülni kellene

2013. március 30., címkék: visky andrás, húsvét 2013

Nem tudtam, hogy az élettelen test hiánya mérhetetlenül súlyosabb magánál a testnél – Visky András nagyszombati írása. A kolozsvári író, dramaturg, egyetemi tanár a nagyhét minden napján jelentkezik egy-egy írással, így kísérjük végig Jézus történetét húsvéthétfőig.

Halott Krisztus

2013. március 29., címkék: visky andrás, húsvét 2013

Krisztus vajúdása az ember feltámadását szüli meg, az ember vajúdása a halott Krisztust - Visky András írása nagypénteken. A kolozsvári író, dramaturg, egyetemi tanár a nagyhét minden napján jelentkezik egy-egy írással, így kísérjük végig Jézus történetét húsvéthétfőig.

Azon az éjszakán

2013. március 28., címkék: visky andrás, húsvét 2013

A tizenegyek bizony elérhetetlen magasságban vannak, szépséges fény ragyogja körül őket, Júdást viszont mindenestől fogva érzékelem – Visky András gondolatai nagycsütörtökön. A kolozsvári író, dramaturg, egyetemi tanár a nagyhét minden napján jelentkezik egy-egy írással, így kísérjük végig Jézus történetét húsvéthétfőig.

Nem a holtaké

2013. március 27., címkék: visky andrás, húsvét 2013

A puszta ismeret, az Írásé is: nos az még önmagában tévelygés. Jézus különbséget tesz az Írással és (az) Istennel fenntartott kapcsolat között – Visky András szerdai írása. A kolozsvári író, dramaturg, egyetemi tanár a nagyhét minden napján jelentkezik egy-egy írással, így kísérjük végig Jézus történetét húsvét hétfőig.

Tavaszi munkák a szőlőben

2013. március 26., címkék: visky andrás, húsvét

Illúziótlan, tömör, fokozhatatlan drámaiságú írásmű, az evangéliumi elbeszélés legmagasabb pontjai közül való, a borzalmak borzalma – Visky András a szőlőművesek példázatáról. A kolozsvári író, dramaturg, egyetemi tanár a nagyhét minden napján jelentkezik egy-egy írással, így kísérjük végig Jézus történetét húsvét hétfőig.

Nem mondom meg

2013. március 25., címkék: húsvét 2013, visky andrás

Félelem fog el, ha Isten csöndbe burkolózik, de nem azért, mert hallgat, hanem mert elhatározza, hogy néma marad, és ez egészen más – Visky András második írása. A kolozsvári író, dramaturg, egyetemi tanár a nagyhét minden napján jelentkezik egy-egy írással, így kísérjük végig Jézus történetét húsvét hétfőig.

Szelíden, szamárcsikón ülve

2013. március 23., címkék: húsvét 2013, húsvét, visky andrás

A békesség városában nincs békesség, a rend, ha nem a Léleké, csak ritkán szavatolja – Visky András írása virágvasárnap alkalmából. A kolozsvári író, dramaturg, egyetemi tanár a nagyhét minden napján jelentkezik egy-egy írással, így kísérjük végig Jézus történetét húsvét hétfőig.

Prostituáltak

2012. december 18., címkék: karácsony, visky andrás, advent 2012, fiú, a fiú!

A Fiú botrányos, mert a szentség kiáradására és a csoda természetére vonatkozóan személyes kérdésfeltevést fogalmaz meg, amitől a történelminek nevezett egyházban bizonyára elszoktunk, és nem is tartjuk illendőnek – véli Visky András író.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.