Az írástudók felelőssége

2019. május 09., címkék: protestáns tavasz, Bogárdi Szabó István, bogárdi szabó istván

Mi az értelmiség feladata? Tudósként, lelkipásztorként, keresztyén emberként hogyan élhetjük meg a társadalom iránt érzett felelősségünket? Mennyire jellemző ez az idősebb és mennyire a fiatal generációkra? Erről beszélgetett Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Lánczi András filozófus, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora és Balog Zoltán Budapest–Hold utcai lelkipásztor, korábbi miniszter május 7-én, a Protestáns tavasz programsorozat legutóbbi alkalmán.

A jövő útja a közösség építése

2019. május 03., címkék: protestáns tavasz, jövőkép

Milyen kihívások érték egyházunkat az elmúlt három évtizedben és hogyan sikerült ezekre reagálni? Mire hívja Isten a magyarországi reformátusokat a jelenben? Van-e egyházunknak jövőképe, és ha van, akkor az milyen? 3 ember, 3 eltérő kontextus, 3 különböző nézőpont: Bereczky Ildikó baranyai lelkipásztor, Takaró András délpesti esperes és Lovas András dunamelléki missziói referens beszélgetett ezekről a kérdésekről az idei Protestáns Tavasz pénteki „Református keresztyén misszió a 21. században" című konferenciáján.

Élünk a lehetőséggel?

2019. május 03., címkék: protestáns tavasz, jövőkép, németajkú gyülekezet

„Áldást viszünk, hogy áldássá legyünk és elmegyünk a világ végső határáig – de a szomszédba is" – mondta a misszióról Bogárdi Szabó István püspök pénteken a budapesti Hold utcai református templomban. A Protestáns tavasz programsorozat részeként „Református keresztyén misszió a 21. században" címmel megrendezett konferencián Balog Zoltán, a németajkú gyülekezet lelkipásztora, korábbi miniszter és Harmathy András szentendrei lelkipásztor, az előző zsinati ciklusban működött Egyházi Jövőkép Bizottság vezetője is előadást tartott.

Vegyük fel a keresztet!

2018. május 11., címkék: vallási tolerancia, protestáns tavasz

„A kérdés valójában az, hogyan tudja az ember megmutatni, hogy csatlakozott az Úr Jézus seregéhez” – fogalmazott Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke a Protestáns tavasz programsorozat legutóbbi alkalmán, melyen a 450 éves tordai vallásbéke bibliai alapjairól, az ebből fakadó vallási toleranciáról, állam és egyház kapcsolatáról, valamint a keresztyén kultúráról beszélgetett Schanda Balázs jogtudóssal, Lánczi András filozófussal és Balog Zoltán lelkipásztorral.

Értékeink megtartása közeledés a másikhoz

2018. április 25., címkék: protestáns tavasz, köves slomó

Saját értékeink megtartása és megismerése egyben közeledési lehetőség is a másikhoz – mondta Balog Zoltán az idei Protestáns Tavasz legutóbbi beszélgetésén. Az emberi erőforrások minisztere Köves Slomóval, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijával beszélgetett a vallási toleranciáról kedd este Budapesten, a Hold utcai református templomban.

Elkezdődött a Protestáns Tavasz

2018. március 28., címkék: protestáns tavasz, ajánló

Május végéig számos lelki, közéleti és kulturális programmal várja az érdeklődőket a budapesti Németajkú Evangélikus-Református Egyházközség Protestáns Fórumának programsorozata a Hold utcai református templomban.

Merre mutat a hátraarc?

2016. április 13., címkék: bogárdi szabó istván, protestáns tavasz

A magyar parlament április 12-én visszavonta a vasárnapi boltzárról szóló törvényt, amely valamivel több mint egy évig volt érvényben. A Protestáns tavasz rendezvénysorozat egyik beszélgetésén Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, Bogárdi Szabó István református püspök és Lánczi András filozófus egyetértettek abban, hogy az intézkedés gyökerei mélyebbre nyúlnak vissza, mint a vasárnapi boltzár kérdése. A református püspök szerint a boltok újbóli kinyitásával visszaléptünk Európa perifériájára, hiszen a multinacionális cégek érvényre juttatták akaratukat és ismét munkába lehet fogni vasárnaponként a „boltüzem rabszolgáit". A Parókia Portál tudósítása.

Nyílik az ajtó?

2013. április 20., címkék: protestáns tavasz, keresztyén-zsidó párbeszéd

Álszentség azt állítani, hogy több köt össze minket, mint ami elválaszt, de nem tagadhatjuk, sok közünk van egymáshoz. Kevés olyan nyilvános vitára volt példa az elmúlt évszázadokban, ahol egy ortodox zsidó rabbi és egy keresztyén teológus-professzor beszélgetnek egymással. Pedig mindkét vallás több ezeréves történeteket hasogat szombatról vasárnapra.

Hamarosan itt a Protestáns Tavasz

2011. március 31., címkék: protestáns tavasz

Hangversenyekkel, irodalmi műsorokkal, előadásokkal, és ünnepi alkalmakkal várja az érdeklődőket a Protestáns Tavasz rendezvénysorozat.

Protestáns Tavasz 2010

2010. március 18., címkék: protestáns tavasz, budapest-németajkú, Hírek

Tavaszi pogramsorozat indul a Budapest–Németajkú Református Egyházközség templomában. A gyülekezet Protestáns Fóruma idén kilencedik alkalommal, március 28. és április 25. között tartja meg a Protestáns Tavasz-t.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.