Hívő közösségek és a környezetvédelmi mozgalmak

2017. május 24., címkék: környezetvédelem, teremtésvédelem

Az Edinburghi Egyetem, az Egyesült Királyság Művészet és Bölcsészet Kutatótanácsa, valamit az Európai Keresztyén Környezetvédelmi Hálózat (ECEN) közös szervezésében került sor egy három napos szimpóziumra május 18–20 között, amelyen a hívő közösségek teremtésvédelmi tevékenysége került fókuszba. A három nap során során a kutatók, szakértők és elkötelezett hívők keresték az utat a szorosabb együttműködésre, az egyházi közösségek segítésére.

Ökogyülekezeti cím és ökogyülekezeti díj pályázat

2016. augusztus 04., címkék: ökogyülekezet, Pályázat, pályázat, te jössz pályázat, környezetvédelem

A Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezeti Mozgalma idén is meghirdeti pályázatát az Ökogyülekezeti cím és díj elnyerésére. Olyan keresztyén gyülekezetek, egyházi közösségek jelentkezését várják, akik önkéntesen tesznek a teremtett világ megóvásáért.

Böjt az éghajlatvédelemért

2014. április 17., címkék: böjt, környezetvédelem

Egyházi vezetők vesznek részt az éghajlat védelméért folytatott böjtsorozatban, amelynek célja az életvitelt előtérbe helyező gazdasági rend elősegítése.

Öko-igazságosság, növekedés és remény

2012. szeptember 12., címkék: kodácsy tamás, környezetvédelem

Huszonkét országból – protestáns, ortodox és római katolikus egyházak képviselőiként – kilencvennyolcan érkeztünk a hollandiai Mennorode Konferenciaközpotba, Elspeetbe, hogy 2012. augusztus 29. és szeptember 2. között megtartsuk az Európai Keresztyén Környezetvédelmi Hálózat 9. Közgyűlését. A közgyűlés témája az öko-igazságosság, növekedés és remény volt.

Ökogyülekezeti-díj

2012. július 08., címkék: környezetvédelem, rend, ökogyülekezet

A REND fesztivál egyik legfrekventáltabb helyén, a Reformátusok utcájában volt megtalálható az Ökogyülekezeti program standja is. Az itt végzett közvélemény-kutatás nyomán kiderült, míg a Teremtés Ünnepéről sokan hallattok, addig az Ökogyülekezeti program szinte teljesen ismeretlen.

Zöldülő lábnyomok – környezetvédelemről kisiskolásoknak

2012. június 19., címkék: környezetvédelem

Végéhez közeledik a Túrkevei Református Egyházközség „Zöldülő lábnyomok" című európai uniós projektje.

Továbbképez, hogy tovább élhess

2012. május 12., címkék: környezetvédelem, konferencia

A Telkibányai Szepsi Csombor Márton Tagiskola fontos szerepet tölt be a környezeti nevelés terén. Nem csupán az ökoiskolai cím birtokosa, hanem évente legalább négy továbbképzést szervez a körzet pedagógusai számára, a fenntartható fejlődés jegyében.

Megújult a Szentendrei Református Óvoda

2011. október 16., címkék: felújítás, szentendrei református óvoda, környezetvédelem

Október 16-án számos egyházi és állami vezető – többek között Gyürk András, európai parlamenti képviselő és Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere – részvételével avatták fel az uniós támogatás bevonásával korszerűsített Szentendrei Református Óvodát. Az energiatakarékos üzemeltetésű, teljes mértékben akadálymentesített – többek között Braille-feliratokkal és a hallássérültek számára indukciós hurkokkal is ellátott – épületben speciális mozgásfejlesztő eszközökkel felszerelt tornaszobát és fejlesztő helyiséget is kialakítottak.

Wonderful Creation

2011. július 23., címkék: környezetvédelem, telkibánya, teremtés hete, előadássorozatok

Az Ige visszfénye lelkünk félhomálytól derengő üregeire vágyott képet vetít. Az Egyedüli érintésétől mozduló univerzum. A Létező szavától rezdülő lég. A Mindeneket Tapintó ujjai közül pergő csillagmorzsák. A Felséges dicsőségében fürdőző élővilág. A Megismételhetetlen ragyogó tekintete belefeledkezik az egyszeri csodájába. A hatodik napon az egyszeri visszanéz Teremtőjére. Nem érvelni, nem következtetni, nem megmagyarázni, hanem „csak" a lelkünkkel érezni Őt és alkotásának nagyszerűségét. Ehhez a belső tapasztaláshoz szerettük volna juttatni azokat az észak-ír és magyar résztvevőket, akik július 3-10. között bekapcsolódtak Telkibányán a Csodálatos Teremtés hetébe.

Adomány a klímáért – egyházi válasz az éghajlatváltozásra

2011. május 26., címkék: Nikolaus Schneider, német protestáns egyház (ekd), nikolaus schneider, környezetvédelem

A Németországi Evangélikus Egyház (EKD) tanácsának elnöke, Nikolaus Schneider május 25-én, szerdán jelentette be a nyilvánosság előtt az evangélikus egyház klímaváltozás elleni kezdeményezését. A kezdeményezés lényege egy közös egyházi alap létrehozása, melynek célja a CO2- kibocsátás kompenzálása.

A természetnek önmagában is van értéke

2011. február 16., címkék: környezetvédelem, új alkotmány, fazakas sándor

Az egyházak az alkotmányozás folyamatához, ennek során a környezettudatos életszemlélet kialakításához a természettel való kapcsolat spirituálisának megélésével járulhatnak hozzá – mondta Fazakas Sándor az egészséges környezethez való jog alkotmányos megjelenítéséről tartott nemzetközi konferencián.

Erősíteni kell az egyházak prófétai szerepét

2010. november 12., címkék: bóna zoltán, szegénység, környezetvédelem, Ökumené, gazdasági igazságosság, vallásközi konferencia, ökumené, társadalmi igazságosság, egyházak világtanácsa (wcc), teremtésvédelem, ökumenikus tanács (meöt), európai egyházak konferenciája (cec)

Véget ért Budapesten a Szegénység, jólét és ökológia című ötnapos nemzetközi konferencia. A konferencia záródokumentuma a konferencia globalizációval, szegénységgel, valamint a fennálló gazdasági rendszerrel kapcsolatos állásfoglalását ismerteti.

A szegénységről tanácskoznak Budapesten

2010. november 10., címkék: környezetvédelem, szegénység, gazdasági igazságosság, vallásközi konferencia, társadalmi igazságosság, egyházak világtanácsa (wcc), teremtésvédelem, európai egyházak konferenciája (cec)

November 9-én 32 európai ország 80 résztvevőjével elkezdődött az Európai Egyházak Konferenciája Egyház és Társadalom Bizottsága (CSC/CEC), az Egyházak Világtanácsa (WCC) és a magyarországi tagegyházak által szervezett találkozó, mely a Szegénység, jólét és ökológia Európában címet viseli.

Az MRE is bekapcsolódott az ökogyülekezet programba

2010. október 27., címkék: teremtésvédelem, környezetvédelem, skót egyház, Háttér, Hírek

A református Skót Egyház és a Magyarországi Református Egyház együttműködési megállapodást kötött azért, hogy a magyarországi egyházi szolgálatban „ökogyülekezet” program indulhasson be.

Élénkülő együttműködés a Skót Egyházzal

2010. október 27., címkék: skót egyház, Háttér, környezetvédelem, tarr zoltán, teremtésvédelem, Hírek

A Magyarországi Református Egyház küldöttsége Edinburghban találkozott a Skót Egyház képviselőivel és a kiemelkedő fontosságú egyházi munkaágak vezetőivel.

Szegénység, jólét és ökológia Európában

2010. október 26., címkék: környezetvédelem, Hírek, Ökumené, gazdasági igazságosság, vallásközi konferencia, ökumené, egyházak világtanácsa (wcc), teremtésvédelem, európai egyházak konferenciája (cec)

Az Európai Egyházak Konferenciája Egyház és Társadalom Bizottsága és az Egyházak Világtanácsa a magyarországi tagegyházakkal együttműködve konferenciát szervez.

Ghána: vallásközi szövetség a klímavédelemért

2010. augusztus 18., címkék: környezetvédelem, Ökumené, ökumené, német protestáns egyház (ekd)

Az észak-németországi protestáns egyházak kezdeményezésére Ghána nyugati részén a vallási szervezetek a klímavédelemért fogtak össze.

Vita a globalizációról a német reformátusok között

2010. június 16., címkék: környezetvédelem, Nagyvilág, gazdasági igazságosság, németországi evangéliumi-református egyház, társadalmi igazságosság, globalizáció

Június 14-én Emdenben a Németországi Evangéliumi-Református Egyház Össz-Zsinatának rendkívüli ülése foglalkozott a globalizáció kérdéskörével, és alapos vita után zárónyilatkozatot és tanulmányi dokumentumot fogadtak el.

Szívemet nyújtom Feléd – ezredévek üzenete Lélektől-lélekig

2010. május 20., címkék: környezetvédelem, pünkösd, teremtésvédelem, Háttér, igehirdetés

Szentlélek által látó szemeket, belső látásokat kapunk. S ekkor a valóság minden álruhája, álarca lehullik, s azt látjuk meg, ami van. Meg azt is, Aki mindenek ellenére van, itt van velünk Lelke által.

Noé bárkája szárazon

2010. március 31., címkék: Nagyvilág, környezetvédelem, németország, teremtésvédelem

Noé bárkájának fából készített új változatát, amit a német keresztyén egyházak finanszíroztak, a rosenheimi tartományi parkban állítják ki április 23. és október 3. között.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.