Anya

2019. május 04., címkék: anyák napja

Többféle anya van. Van, aki már gyermekként is örömmel fésüli, öltözteti a babákat, és ha megkérdezik, hogy mi leszel, ha nagy leszel, azt feleli határozott mosollyal, hogy anyuka. Van, akire rátalál az anyaság. Bizonytalan várakozással gondol arra a gyermekre, aki a szíve alatt fejlődik, és nem tudja elképzelni, hogy milyen anya lesz belőle. Van, aki akarata ellenére lesz anyává, és harcol, küzd a feladat ellen. A gyermek foganása, születése, növekedése érleli meg a felelősséget, a szeretetet, a kapcsolatot anya és gyermek, anya és apa között. Csoda ez. Az ember nem is tudja, hogy feladat, életforma, küldetés, áldás vagy mindez együttvéve.

Édesanya

2018. május 05., címkék: nevelőszülői hálózat, anyák napja

„Anyukám jólelkű, mert mind a hetünket neveli. Megbízható, mert mindig számíthatok rá. Nagyon szeretem és hálás vagyok, amiért ilyen szeretettel gondoskodik a testvéreimről és rólam" – olvassa büszkén dr. Dobosné Kátai Erika a levelet, amelyet tavaly anyák napjára kapott egyik nevelt fiától. A dunakeszin élő nagycsalád nem mindennapi életét – és a református nevelőszülői hálózat tevékenységét – egy gyerekkacagástól hangos szombat délután ismertük meg.

Anyák napja

2018. május 05., címkék: reformátusok lapja, anyák napja

„Isten mindannyiunkat szerte e világon magában hord, és ő maga is hordoztatott, született, felnőtt, majd kínhalált halt, hogy feltámadásával örökre nekünk adja kegyelmét, amely kipótolja minden hiányunkat" – Bagdán Zsuzsanna írása földi anyánkról, alma materünkről és az anyaszentegyházról.

A gyülekezetnek szüksége van az édesanyákra

2017. május 06., címkék: anyák napja, reformátusok lapja

Húsz éve indította el a káposztásmegyeri gyülekezet mamakörét Zámbó Hajnalka lelkipásztor, ötgyermekes édesanya. E közösségben szerdánként tíz órától találkoznak a gyülekezet kisgyermekes anyukái, kismamái.

Történetek az Anyák Házából

2016. május 01., címkék: anyák háza, bethesda, reformátusok lapja, anyák napja

A baj pillanatok műve – a felépülés sokszor évekig tart. Közlekedési vagy háztartási baleset, súlyos fertőzés, sokszor egyre megy: a kórházba került gyermekek szüleit gyakran mardossa önvád a történtek miatt. Mindenki szeretné a lehető legtöbb időt a betegágy mellett tölteni – ebben segít az idén százötven éves Bethesdába került gyerekek szüleinek a tavaly novemberben megnyitott Anyák Háza, ahol kilenc ágy várja a tartós kórházi ellátásra szoruló vidéki gyerekek édesanyjait.

Anya és a munka

2016. április 30., címkék: anyák napja, reformátusok lapja

„Mert nemcsak megvan az ideje, de ad is időt Isten feladataink elvégzésére, ha tőle kérjük" – Telepóczki Márta írása.

Anya csak egy van

2012. május 04., címkék: gáncs péter, asztali beszélgetések, vámos miklós, anyák napja

Anyák napja közeledtével Anya csak egy van című könyve kapcsán Vámos Miklós íróval beszélgetett a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Gáncs Péter.

Ezerarcú anyák napja

2012. május 03., címkék: anyák napja

Az anyákat a világ számos országában megünneplik, ám szinte mindenhol más hagyomány miatt.

Ráhel, az áldozatos édesanya

2011. április 29., címkék: reformátusok lapja, anyák napja, igehirdetés

Köszönjük meg édesanyánknak, hogy kért minket Istentől, e világra segített, nevelt, éltetett. Köszönjük az élőknek és a már előttünk elmenteknek.

Mit, mikor, hogyan?

2010. május 01., címkék: Háttér, anyák napja

Alapvetően az anyák napja jó. Bár apaként hiányolom az apák napját, de ezen a kérdésen már túltettem magam, amennyire lehet. A szülők szerepe pótolhatatlan. A kétféle ember, az apa és az anya, a hagyományos szerepek által betöltött hely kell a gyermekeknek.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.