Egy asztalnál

2013. december 23., címkék: szeretetszolgálat (mrsz), advent 2013

„A szeretet a ragasztó, a trükk, ami összeköti az embereket”-mondta Szabó István püspök a Magyar Református Szeretetszolgálat „Nincsen számukra hely” adventi kampányának záróalkalmán december 22-én, a Hilton szállóban. Az MRSz negyvenkét, nehéz körülmények között élő gyermeket vendégelt meg, akiket ajándékok is vártak.

Jó időben, jó helyen

2013. december 22., címkék: bölcskei gusztáv, karácsony 2013, advent 2013

„Jézus megtanít bennünket arra, hogy lehet jókor, jó helyen lenni, időben észrevenni azt, ami a legfontosabb"—mondja Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke karácsonyi videó üzenetében, mely a Tiszántúli Református Egyházkerült honlapján található.

Otthonra lelni a Karácsonyban

2013. december 22., címkék: advent 2013, karácsony, lányi gábor

Isten nem menekül. Pedig Ő teljes joggal megtehetné – írja áhítatában Lányi Gábor János advent negyedik vasárnapján.

A nagy visszatérő

2013. december 20., címkék: karácsony 2013, zsengellér józsef, advent 2013

„Hozsánna a Dávid Fiának!" Ebben a Bibliai mondatban ér össze Dávid története, Jézus születése, a Karácsony és Dávid fia eljövetelének kezdete, mondja Zsengellér József. A Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi karának dékánjával Dávidról, a Biblia legnagyobb irodalmával rendelkező személyéről beszélgettünk, akivel arra is kerestük a választ, miért volt Dávid nagy menekülő.

Angyalok ajándéka

2013. december 20., címkék: jakab bálint, reformátusok lapja, advent 2013, riport, jakab-köves gyopárka

Advent második hétvégéjén a szombathelyi lelkipásztornál és családjánál jártunk. Jakab Bálint Mihállyal és Jakab-Köves Gyopárkával, -akik nem mellesleg a Reformátusok Lapja rendszeres szerzői is-, valamint gyermekeikkel, Gerlével (16), Bálinttal (14), Magorral (10) és Koppánnyal (8) az ebédlőasztal körül a családi kalandokról, az adventi készülődésről és a karácsony öröméről beszélgettünk.

„Hiszek, lassan azt mondom: Istenben”

2013. december 17., címkék: advent 2013, református anyaotthon

„És ahogy az anyaotthonba kerülő anyák, Mária se értette, hogy miért kell menekülnie gyermekével" – mondja Szalainé Biró Krisztina, aki a miskolci Lorántffy Zsuzsanna Református Kismamaházban készül kisfiával a karácsonyra. Sorsáról, meneküléstörténetéről beszélgettünk vele.

Isten üdvözítő terve

2013. december 15., címkék: advent 2013

„Akikkel ott van Krisztus, azok mindig biztonságban menekülnek. Az Ő jelenléte a biztonság." Advent harmadik vasárnapjára Petőné Juhász Emília írt áhítatot a Máté 2,13-15. alapján.

Gyönyörű sokféleség

2013. december 12., címkék: kanizsai-nagy dóra, menekültmisszió, missziói központ (rmk), advent 2013

„Küldetésünk otthont adni a jövevényeknek, segíteni emberségben újjáépíteni életüket, Krisztus szeretetét továbbadni nekik” – mondja Kanizsai-Nagy Dóra, a Református Missziói Központ menekültmissziójának vezetője, aki a szociális munka napján esélyegyenlőség-díjat kapott. Ennek kapcsán munkája szépségeiről, nehézségeiről beszélgettünk, és arról, lehet-e más kultúrából érkezőkkel együtt ünnepelni a karácsonyt.

Szótlan szolgálat

2013. december 07., címkék: advent 2013

Ha mi akarjuk megoldani a karácsonyt, abból küszködés lesz. Ha viszont észrevesszük az ünnepi időszakban rejlő lehetőséget, felszabadulunk a teljesítés terhe alól, és tiszta szívvel élhetjük meg az ádventet. Kovács Gergely, a Pesthidegkúti Református Gyülekezet lelkészének írása.

Megmenekülünk

2013. december 01., címkék: advent, ahitat, áhítat, áhitat, advent 2013

"A hamisság sosem tűri meg az igazságot. Heródes tévedett, Jézus nem a trónjára tört: és mégsem tévedett, mert a gonoszok vaktában is az igazság ellen törnek" – Bereczky Örs Cegléd-felszegi lelkipásztor áhítata advent első vasárnapján a Mt 2,13-16 alapján.

Menekültek mindig lesznek veletek

2013. december 01., címkék: advent, advent 2013

A menekült sorsnak és jövevénységnek általános üzenete is van a Bibliában: gyakori menekülések életszemléletet formáltak, így aki tudja, hogy ő „idegen és jövevény” a földön, annak átalakul az értékrendje. Az útitáskába nem fér be minden és különben is, az élet több, mint a batyu, amit a hátunkon cipelünk. Az ilyen ember nemcsak kiszolgáltatott, hanem szabad is. Szűcs Ferenc írása.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.