Vezéreljen a krisztusi szeretet!

2018. június 04., hétfő

„Tanúim lesztek” – a nagygyűlés igei mottójának alapján az igazságosság, a tanúságtétel és vendégszeretet témáira reflektáltak a június 3-i istentiszteleteken. Képes beszámoló a vasárnap délelőttről.

A CEC nagygyűlés több száz résztvevője Újvidéken és a környékbeli gyülekezeteknél vehetett részt istentiszteleten. A hét utolsó napján hat felekezet vendégszeretetét élvezhették a delegáltak – képünkön a Szent-György székesegyházban tartott szerb ortodox mise résztvevői láthatók.

Szerbiában két önálló és jogfolytonos történelmi evangélikus egyház van: az Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház és az újvidéki székhelyű Ágostai Hitvallású Szlovák Evangélikus Egyház. A gyűlésről érkezőket az utóbbi látta vendégül. Érdekesség, hogy Szerbia lakosságának csupán egy százaléka protestáns, így ők a negyedik legynagyobb vallási közösségént az ortodoxok, katolikusok és muszlimok után.

A katolikus misét a neogótikus Mária Neve templomban tartották, melyet Molnár György építész tervei alapján építettek a XIX. században.

Az Egyesült Metodista Egyház gyülekezetében zsoltárénekléssel köszöntötték a vendégeket. Hazánkat egy metodista egyházi küldött képviseli a nagygyűlésen.

„A krisztusi szeretet kell vezéreljen bennünket, bármit is csinálunk” – hangsúlyozta Halász Dániel, a maradéki református gyülekezet lelkipásztora. Az Újvidéktől alig huszonöt kilométerre fekvő egyházközség istentiszteletére harminc delegált látogatott el.

Az örmény apostoli egyház a Szent Miklós templomban fogadta a misére érkezőket. A történelmi Magyarországon először pont Újvidéken létesült örmény közösség a XVIII. században.

Justin Welby, Canterbury érseke a nagygyűlés helyszínéül szolgáló konferenciaközpont kápolnájában hirdette az igét. Az istentisztelet után úgy fogalmazott, Európának olyan keresztyénekre van szüksége, akik a békére törekszenek, gyakorolják a megbékélést és megmutatják, hogy szeretik egymást.

A különböző helyszíneken megtartott, de mégis közösen átélt istentiszteletek után az örmény népirtás áldozataira emlékeztek.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.