Umulga a nemek közötti egyenlőségért

2013. november 07., csütörtök

Az Egyházak Világtanácsa elkötelezett híve a nemek közti egyenlőség ügyének. Kampánya a puszani Nagygyűlésen, a Madang kiállítóteremben folytatódik. Ez az Umulga nevű közösségi tér.

Az Umulga egy koreai szó, amely annyit tesz, „a forrás" - a hely, ahol megtaláljuk a lényeget. Az Umulga, közösségi tér egy találkozási pont férfiak és nők számára, ahol a résztvevők megpihenhetnek, egyénileg vagy csoportosan imádkozhatnak vagy beszélgethetnek a nemek közi egyenlőséget érintő fontos kérdésekről. Az Umulgát a koreai vendégszeretetet alapul véve tervezték, és azokat a helyeket mutatja be, amelyek a nők és a férfiak közösségi életét jellemzik. Található itt piaci bódé, ahol különféle, koreai nők által tervezett kézműves és ruházati cikkeket kínálnak eladásra vagy udvarházszerű tér, tea stand, kanapék, amelyeken a látogatók megpihenhetnek. Mindezek mellett egy csendes imaszoba is helyet kapott a téren.

Az Umulga egyik látványossága, a koreai falvak határában található hagyományos Zelkova fákat idéző imafa a tér bejáratánál. Az idelátogatók a nemek közti egyenlőségért és a nőket érintő erőszaktól mentes világért mondott imádságaikat színes szalagokra írhatják fel, melyeket az imafa ágaira, annak virágaiként helyezhetik el.

Mit gondolnak a férfiak?

Fulata Mbano-Moyo, az Egyházak Világtanácsa (EVT) Nők az Egyházban és Társadalomban programjának vezetője a tér mögöttes tartalmáról beszélt. Az Umulga lehetőséget ad arra, hogy az EVT hangsúlyozza a nemek közti egyenlőség melletti kiállását és bátorítsa a nagygyűlés résztvevőit, hogy a megvitatásra szánt napirendi pontok között szerepeljen ez a kérdés is, és hogy megosszák véleményüket – mondta.

Gleeson Vernon Job aktív résztvevője az Umulga közösségi térnek. És hogy férfiként mit is gondol arról? „Számomra ez egy személyes utazás. Még fiatalon elhatároztam, hogy én magam nem akarok elkövetővé válni és kiállok a nők elleni erőszak ellen. Férfiként úgy hiszem, a nemek közti egyenlőség a helyes irányban megtett lépés. A nőket nem tekinthetjük kevesebbnek." Azt mondja, bátorítani kell a férfiakat a valódi közösség megteremtésében való aktív részvételre.

Csütörtök feketében

A Csütörtök feketében elnevezésű kampány szintén megtalálható a közösségi térben. A Nagygyűlés résztvevői október 31–én, csütörtökön feketébe öltöztek és a kampány kitűzőit viselték, így fejezve ki támogatásukat. Ezen kampányát az EVT az 1980-as években indította az erőszak elleni békés tiltakozás formájaként - különösen háborúk és konfliktusok idején került sor ezekre a tiltakozásokra. Az Egyházak Világtanácsa is zéró toleranciát hirdet a nők elleni erőszakot illetően.
A Nagygyűlés ideje alatt számos eszmecsere zajlik az Umulga terén. A napokban szintén sor kerül majd egy beszélgetésre a nemek vonatkozásában Nők és férfiak közössége az egyházban: kölcsönös elismerés és átformáló igazság címmel.

Külügyi Iroda
Fordította: Borbásová Orsolya, Soós Katalin
Forrás: Oikoumene

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.