Újabb vallási összetűzés Kairóban

2011. október 10., hétfő

Tiltakozó kopt keresztények csaptak össze az egyiptomi biztonsági erőkkel Kairóban október 9-én vasárnap este. Az erőszak cselekményeknek halálos áldozatai is vannak.

A kairói egészségügyi tárca által közölt legfrissebb adatok szerint a vasárnapi zavargások halálos áldozatainak száma 24-re emelkedett, többségük civil,  213-an sebesültek meg, sokan közülük súlyosan.

A zavargások akkor törtek ki, amikor a keresztények csoportja az egyiptomi televízió székháza elé akart vonulni, azért, hogy tiltakozzon egyik templomuk ellen nemrég elkövetett támadások miatt. A biztonsági erők azonban megakadályozták őket ebben.

Az egyiptomi hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el Kairó központjában, illetve azokban a kerületekben, ahol vasárnap este keresztény-muszlim összetűzésekre, és a rendfenntartó erőkkel való összecsapásokra került sor.
A kijárási tilalom helyi idő szerint hajnali két órakor lép életbe, és hétfőn reggel hét óráig tart az egyiptomi állami tévé közlése szerint.  

Eszám Saraf egyiptomi kormányfő hétfőre virradóra az állami tévécsatornán sugárzott beszédében "összeesküvésnek" minősítette a zavargásokat, amelyek az egyiptomi nemzet biztonságát veszélyeztetik, megbontják a januári Mubarak-ellenes forradalomban létrejött egységet, akadályozzák a korszerű, demokratikus alapokon nyugvó állam felépítését. A miniszterelnök azt a meggyőződését hangoztatta, hogy az összeesküvők viszályt szítottak keresztények és muzulmánok, illetve a nép és a hadsereg között, majd ismét a nemzet egységére szólította fel az egyiptomiakat.

Forrás: MTI

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.