Ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

2010. június 03., csütörtök

altA Magyar Katolikus Püspöki Konferencia június 1-jén és 2-án megtartotta nyári rendes ülését, amelynek első napján részt vett Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius, valamint Kurian Mathew Vayalunkal, a nunciatúra tanácsosa.

Juliusz Janusz beszédében arra buzdította a püspökök testületét, hogy folytassák a társadalmon belüli és a szomszédos népekkel való kiengesztelődésért végzett lelkipásztori munkájukat. Kurian Vayalunkal röviden beszámolt a közel három hónapos Santo Domingó-i tartózkodásáról, amelynek során a katolikus egyház Haitit segítő adományainak koordinálása volt a feladata. Erről és a magyar hívek nagylelkű adományainak felhasználásáról hamarosan bővebb beszámolóban adunk hírt.
A konferencia egy korábbi ülésén döntött arról, hogy anyagi okok miatt nem tudja középhullámú frekvencián üzemeltetni a Katolikus Rádiót, ezért megpályázta a felszabaduló budapesti URH frekvenciát. A pályázat méltánytalan eredményét követően a testület megvizsgálta, hogy a továbbiakban milyen frekvenciákra várhatók pályázati lehetőségek, amelyeken részt vehet a Katolikus Rádió.
A hetek óta tartó esőzések továbbra is súlyos károkat okoznak országszerte. A Katolikus Karitász egyházmegyei szervezetei révén folyamatosan jelen van a helyszíneken, ahol önkéntes munkával, adományokkal – élelmiszer, ivóvíz, fertőtlenítőszerek, takarók stb. – segítik a bajba jutott családokat. A Karitász e célra elkülönített bankszámlán várja továbbra is a lakosság nagylelkű adományait. A napokban ismét 14 tonna tartós élelmiszert szállít ki a szervezet, amely Borsod-Abaúj-Zemplén megye mellett a Jászságban és Győr-Moson-Sopron megyében is aktívan jelen van.
A konferencia elnöke tájékoztatta a püspököket Bogner Mária Margit boldoggáavatási eljárásának helyzetéről, amely jelenleg az erények hősies gyakorlásának vizsgálatánál tart. Ezt követi majd egy csodás esemény kivizsgálása, amely az eljárás utolsó része. A konferencia mindenben támogatja ezt a boldoggáavatási ügyet.
Immár hagyományosan a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen rendezik meg a szlovák–magyar engesztelő imanapot, idén június 26-án. Az ünnepi szentmisét 12 órakor Erdő Péter bíboros és František Tondra szepesi püspök, a Szlovák Püspöki Konferencia korábbi elnöke mutatja be. Mátraverebély-Szentkút ősztől jubileumi évvel emlékezik meg a kegyhely első temploma alapításának 800. évfordulójáról.
Az ülés során mutatták be a most megjelenő Törésvonalak– Apácasorsok a kommunizmusban című interjúkötetet Bögre Zsuzsanna és Szabó Csaba szerkesztésében. A szerzetesrendek szétszóratásának 60. évfordulójára megjelenő könyvben apácák emlékeznek vissza a kommunizmus alatti életükre.
A tavalyi évben meghirdetett Magyar Katolikus Kultúra programsorozat részeként a konferencia ismét megrendezi a Katolikus Kultúra Napjait október 4. és 9. között. Ennek központi rendezvénye október 8-án lesz Budapesten Teremtés a tudományban és a művészetben címmel.
Végül a konferencia döntése értelmében a következő, őszi ülésen a testület kiemelt figyelmet szentel majd a családok lelkipásztori helyzetének és nehézségeinek.

 

Budapest, 2010. június 3.

Mohos Gábor
az MKPK titkára

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.