Többszörös öröm

2014. május 26., hétfő

Honnan jöttek és hogy érezték magukat Debrecenben? Erről kérdeztük a május 24-i Református Egység Fesztivál záró istentisztelete után a nap résztvevőit.

Farkasné Nádor Viktória hivatali dolgozó, Pápa, Magyarország

A pápai gyülekezet óvodásainak és kisiskolásainak a Lili és a hihetetlen visszatérés című produkcióját kísértük el ide. Jó volt látni, hogy a gyerekeknek mekkora élményt jelentett ez a bemutatkozási lehetőség a Nagytemplom előtti csodálatos téren. Öt évvel ezelőtt sajnos nem lehettem itt, és Debrecenben sem jártam még, ezért nagyon érdekelt, milyen lesz majd ez a találkozó. A fesztivál és a város is nagyon tetszett, örömmel lennék még itt pár napot.

Mester Julianna nyugdíjas, Lupény, Erdély

A dél-erdélyi Zsil-völgyéből – Lupény, Vulkán, Petrila, Petrozsény, Vajdahunyad és Déva református gyülekezeteiből – jöttünk körülbelül hatvanan. Öt évvel ezelőtt is itt voltunk. Örülök, hogy el tudtunk jönni most is, nagyon jól éreztük magunkat, és reméljük, hogy lesznek még ilyen alkalmak. Minden programba belekóstoltunk, jártunk a Kis- és a Nagytemplomban, sőt még a Munkácsy-képeket is megnéztük a Déri Múzeumban.

Nagy Károly Zsolt kultúrantropológus, Sárospatak, Magyarország

Főleg az jelentett sokat számomra, hogy találkoztam az egykori kárpátaljai teológiai évfolyamtársaimmal. Jó volt látni őket, de rossz volt hallani a beszámolójukat szorongatott helyzetükről: a katonai behívókról és az őket körülvevő feszültségről. Találó volt ebből a szempontból, ahogy az egyházi vezetők kerekasztal-beszélgetésén Zán Fábián Sándor kárpátaljai püspök aktualizálta az egység kérdését: az egység legfontosabb üzenete számukra most a megmaradás. Örültem annak is, ahogy az istentiszteleten elmondott imádságában Bölcskei Gusztáv püspök konkretizálta az egységet, amikor kárpátaljai és az árvízzel küzdő testvéreinkért emelte fel a szavát. A mi feladatunk az, hogy az egységet valóban a megmaradás eszközévé formáljuk számukra.

Pataki Ferenc nyugdíjas, Zürich, Svájc

A lelkipásztorunkkal együtt képviseltük a svájci protestánsokat Debrecenben. Sok régi jó baráttal és ismerőssel találkoztam, és ha a gazdag programkínálat engedte volna, bizonyára még többükkel tudtam volna beszélgetni. A horvátországi Baranyában nőttem fel, különösen örültem az ottaniaknak, mert ugyan mindig jó ismerősökkel találkozni, de amikor földiekkel, gyerekkori barátokkal találkozik az ember, akkor az kétszeres öröm.

Pándy Árpád lelkipásztor, Nagykapos, Felvidék

Két autóbusszal érkeztünk, mintegy hetvenen. Külön öröm számomra, hogy itt van közöttünk gyülekezetünk huszonegy konfirmandusa is. Ők is belekóstoltak most a kálvinista Róma légkörébe. Biztos vagyok benne, hogy az átélt élmény később jó gyümölcsöt terem majd az életükben. Ami utunkba akadt, azt megnéztük a gazdag programkínálatból: koncerteket hallgattunk, kézműveskedtünk, és természetesen részt vettünk az istentiszteleten is. Óriási élmény volt, hogy hatalmas távolságokat legyőzve ismét együtt lehetett a Kárpát-medence református magyarsága.

Simon Lóránt Ferenc zenepedagógus, Méra, Erdély

Fontosnak tartottuk, hogy hatvanfős csoportunk hagyományos viseletünkben képviselje Kalotaszeg negyvenkét színmagyar református faluját a debreceni egységfesztiválon. A mai napig őrizzük a hagyományainkat, és úrvacsorához, konfirmációra és a többi jeles ünnepre is – fiatalok és öregek egyaránt – felvesszük ezeket a cifra ruhákat. Öt éve is itt voltam a Kolozsvári Református Kollégium kórusával, de azt mondtam, ha csak lehetőség van rá, most is eljövök.

Szabó Petra gimnazista, Kiskunhalas, Magyarország


A kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnázium iskolakórusával jöttem, két művet hoztunk a debreceni találkozóra. Sikerélményünk volt, azt hiszem, a jó formánkat tudtuk hozni. Nem voltam még Debrecenben, de nagyon szép város, és a fesztivál hangulata is magával ragadott nemcsak engem, hanem a barátnőimet is. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi embert meg tud szólítani ez a program.

Szenn Péter lelkipásztor, Haraszti, Szlavónia


Boldog vagyok, mert az Úr megmutatta azt, hogy a horvátországi magyarságnak helye van a Kárpát-medencei magyar református egységben. Nem tudtunk tíz lépést megtenni úgy itt a Nagytemplom előtt, hogy ne találkoztunk volna újabb és újabb ismerősökkel. Ez a minket elkísérő gyerekeknek különösen nagy élmény volt, mert így láthatták: valóságos, élő közösségről van szó, amelynek mi is szerves részei vagyunk. A szórványból érkező fiatalok most láthatták, hogy mekkora erő a magyar reformátusság. De a találkozásoknak köszönhetően a nyári táborokat is sikerült egyeztetnünk, így a haraszti fiatalok a vakáció alatt ott lesznek Sárospatakon és Balatonfenyvesen is.

Összeállította: Kiss Sándor, képek: Keppel Ákos

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.