Tizedik tanévnyitó a Benkőben

2013. szeptember 10., kedd

Bizonyított az egyházi oktatás a rendszerváltás óta eltelt több mint húsz évben: az egyházi iskolarendszer értéket közvetít, nélküle Magyarország nem lenne az, ami történelméből adódóan lehet – fogalmazott Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium hétvégi tanévnyitó ünnepségén Budapesten. A miniszter azt mondta: nem létezhet jövő a múlt értékei nélkül, mert akkor hiába emelkedik az életszínvonal és hiába a fejlődés, a nemzet boldogtalan és üres lesz.

Tizedik tanévét kezdte a „Benkőrefi", a hálaadó istentisztelettel egybekötött tanévnyitót a Rákospalota-óvárosi református templomban tartották, amelyet az iskola névadója építtetett.

Bizonyított az egyházi oktatás

Balog Zoltán köszöntőjében arról szólt, reméli, túl vannak az azt feszegető vitákon, hogy van-e értelme az egyházi oktatásnak. Amikor több mint húsz évvel ezelőtt próbálták az egyház felé terelni a gyerekeket, sokaknak csak annyi volt a motivációja, hogy „ott rosszat biztosan nem tanul". Az egyházi oktatás bizonyította az elmúlt húsz évben, hogy az egyházi iskolarendszer értéket közvetít, nélküle Magyarország nem lenne az, ami történelméből adódóan lehet.

– Nem létezhet jövő a múlt értékei nélkül, mert akkor hiába növekszik az életszínvonal és hiába a fejlődés, a nemzet boldogtalan és üres lesz - tette hozzá.

Közösség

A tárcavezető azt is hangsúlyozta, hogy az egyház nem papi szervezet, hanem közösség. Magyarországnak és a magyar nemzetnek pedig nincs jövője közösség nélkül, olyan emberek nélkül, akik képesek egymásra odafigyelni és egymással szolidaritást vállalni. A közösség azt jelenti, hogy tudjuk, a köz java és az egyén előmenetele összetartozik. Nincs esélye annak az országnak, ahol mindenki úgy gondolja, az egyéni boldogságát úgy fogja megteremteni, hogy közben nem érdekli, a többivel mi történik.

Tisztánlátás

A miniszter beszélt a nemzeti alaptanterv értékközvetítő szerepéről és az erkölcstanórák fontosságáról. Elmondta azt is, hogy a volt szocialista országok közül egyedül Magyarországon nem tanítottak órarendbe iktatott hittant, illetve erkölcstant.

– Jóra azonban nem csak az egyház taníthat, ez az iskola és mindannyiunk feladata is. A „Sötétségből világosság ragyogjon!" bibliai idézetre utalva úgy fogalmazott: szükségünk van arra, hogy tisztán lássunk a világban, ebben az országban és a saját életünkben is.

Emlékfasor

Az ünnepségen meghívottként felszólalt László Tamás, a XV. kerület polgármestere, aki az egyházi iskolák szerepét hangsúlyozta, hozzátéve, hogy kerületükben még nem működik egyetlen egyházi iskola sem, de a jövőben egyházi óvodát és iskolát is indítanának. Megemlítette, hogy a novemberben emlékfasort állítanak, ahol a református iskola névadója, Benkő István is helyet kap.

Büszke

Az intézmény igazgatója a példaképek szerepéről szólt, majd beszámolt az iskola elmúlt időszakának néhány fontosabb eseményéről. Pavletitsné Egressy Mária azt mondta: ha voltak is nehéz hetek az iskola életében, nem mástól vártak segítséget. Az igazgatónő hozzátette: büszke tanítványaira és kollégáira is. Külön kiemelte az angolosokat, akik szinte mindannyian sikeres előrehozott érettségi vizsgált tesznek. A közösségről szólva pedig hangsúlyozta: az iskola pedagógusai egymásra figyelő tanárok, akik akkor sem mondanak nemet a kéréseire, ha az jelentős pluszmunkával jár.

Isten felé

A rendhagyó tanévnyitón Simonfi Sándor, a Budapest-Északi egyházmegye esperese hirdetett igét. A lelkipásztor hangsúlyozta, hogy a Benkőben nemcsak az érettségi, hanem Isten felé vezetik a diákokat. Az oktatási rendszerrel összefüggésben megemlítette: a változtatás mindig nagyon nehéz feladat, küszködést és bizonytalanságot hozhat, azonban ez a küzdelem nem céltalan.

Nyitottabb

Hogy mennyire nem céltalan, azt bizonyította az iskola diákjainak világszínvonalú műsora is, amelynek végén a templom egész közönsége együtt énekelte a gyerekekkel a Székely Himnuszt.

A tanévnyitó végén megkérdeztünk egy diákot, aki korábban másik iskolába is járt, hogy miben különbözik a református iskola az államitól. A hetedik osztályos Rusznyák Csaba azt válaszolta: a Benkőben sokkal elfogadóbbak a tanárok és a diákok. Mindenki nyitottabb, jobban el lehet beszélgetni, és ha bárkinek gondja van, akkor bátran fordulhat a másikhoz.

Parókia Sajtószolgálat/Fekete Zsuzsa

Az eredeti cikket, képekkel, itt találja.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.