Szociális foglalkoztató a református parókiából

2010. március 10., szerda

altÚjabb fejezet kezdődött a kömlődi Kerényi Béla Református Diakóniai Intézmények életében, átadták ugyanis azt a teljesen felújított műemlék parókiát, amelyben műhelyeket és közösségi helyiségeket alakítottak ki az ellátottak részére. A hálaadó istentiszteleten Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét, majd Bogáth Ferenc világi gondnok ismertette a beruházást a jelenlévőkkel.

A történet kezdete hét évre nyúlik vissza, akkor döntött a helyi református egyházközség presbitériuma arról, hogy az ötvenes években államosított, majd a rendszerváltozást követően visszakapott egykori iskola épületében olyan intézményt alakítanak ki, amelyben a középsúlyos értelmi fogyatékos fiatalok és felnőttek foglalkoztatását biztosítják. Az elöregedett épület rendbetétele érdekében pályázatot nyújtottak be, amelynek eredményeképpen a 115 millió forintos projekthez közel  80 milliós EU-s forrást sikerült szerezni. Az állam 20 millióval, míg az egyházközség 16,3 millióval járult hozzá a költségekhez. A foglalkoztató 2006-os átadását követően, 2008-ban elkészült a lakóotthon is, ami 67 milliós állami támogatással, közel  20 milliós egyházközségi forrással és 1,5 millió forintos egyházmegyei hozzájárulással valósult meg, végül a múlt hét végén a gondozottak ünnepélyes keretek között birtokba vehették a teljes rekonstrukción átesett parókiát is. Ez 44,3 millióba került, ebből 39,9 millió volt az EU-s és állami támogatás, 4,4 millió pedig az önerő.

 

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Hírlap

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.