Öröm az irodalomban

2015. február 02., hétfő

Január elején került megrendezésre a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolájának hagyományos felolvasó délutánja. A rendezvény idei mottója: Öröm az irodalomban címet kapta. A több mint nyolc órás programra tanárok, diákok jelentkezhettek kedvenc olvasmányaikból részletekkel, vidámságot, hétköznapjaink szorongásait feloldó írásokkal – a Pápa-Ma portál tudósítása.

A jó hangulatú eseményt Gondos Dávid Schiller: Ode, An die Freunde című német nyelven szavalt versrészlete, majd Veress Zsuzsa tanárnő Schiller: Örömóda szavalata nyitotta meg, s ezzel el is kezdődött a 484 perces felolvasó maraton.

Adorján Zoltán szervezőtanár érdeklődésünkre elmondta, ötödik éve rendezik meg ezt a rendkívül nagy népszerűségnek örvendő programot. „Az olvasás öröm, amire mindenkinek szüksége van. A hétköznapok nagy hajtásában jó egy kis lelki felüdülésben részt venni, ami mindenkinek kellemes érzés. Az olvasás sok más világba beenged bennünket, ahol „lerázhatjuk" azokat a terheket, amelyeket cipelnünk kell."

A felolvasásra körülbelül 65 diák jelentkezett, akik leginkább a klasszikus irodalom nagyjaitól hoztak részleteket, de modern világirodalmi mű is elhangzott. A délutánt édesítette az is, hogy néhány lelkes diák finom csoki bonbont öntött, melyekből rövid Weöres Sándor-vereseket lehetett összerakni. Természetesen minden felolvasó ehetett is egy-egy faltatnyi édességet.

Bollók Márton 11. A osztályos tanuló Steve Hamis: A Halál tánca című dal szövegét olvasta fel. A fiatal fiú azért választotta ezt az Iron Maiden dalszöveget, mert mostanában sokat foglalkozott ezekkel a zenékkel, s nagyon megfogta, megérintette ez a dal. Márton a napjainkban dúló háborús helyzet miatt is szerette volna, hogy elhangozzon ez a dal. A középiskolás diák hozzáfűzte még, idáig minden évben részt vett a programon nagy örömmel, minden alkalommal más és más költőtől, írótól olvasott fel, s azt tervezi, hogy jövőre is szerepel majd.

A rendezvényhez sportprogram is kapcsolódott, ami szintén 484 percig tart. A diákok focizhattak, kosárlabdázhattak és röplabdázhattak is.

Babos Petra

Forrás: refdunantul.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.