Reformátusok családja

2013. május 03., péntek

A legnagyobb protestáns egyházi találkozón, a németországi Hamburgban most zajló Kirchentagon az elsők között az MRE Nőszövetsége, a Siketmisszió és az Ökogyülekezet mutatkozhatott be. A Magyarországi Református Egyház (MRE) standja május 2-án nyílt meg a Német Protestáns Egyház (EKD) kétévente megrendezett nagyeseményén.

Ez annak is köszönhető, hogy az messziről is feltűnő, vonzó külső kapott.  Igaz az érdeklődők eleinte kicsit bátortalanok voltak, de ahogy Szűcs Ibolyától a Siketmisszió munkatársától meg tudtuk, csak meg kellett szólatni őket és rögtön kaphatóak voltak egy kis beszélgetésre, játékos feladatok megoldására.

A Siketmisszió aktivitásra, egy kis „agytornára" hívogatott, világszerte ismert hallássérültek fényképét kellett összepárosítani nevükkel és mondatokkal. Emellett, akinek kedve volt a jelnyelvvel is megismerkedhetett, egy-két alapjelzést rögtön meg is tanulhatott.

Az öt napos hamburgi Kirchentag mottója – Amire igazán szükséged van – Mózes második könyvén alapul (2 Móz 16,18), és magába foglalja az anyagi javak, a gazdasági világrend és igazságosság, a jólét és az adósság(elengedés) kérdését éppúgy, mint az élethez szükséges lelki és egyéb immateriális, közösségi javak kérdését.

Szintén elégedett volt az első nap tapasztalataival Szűcs Boglárka az MRE ökogyülkezeti programja képviseletében. Nála a „vendégek" az ökológiai lábnyomukról kaphattak képet, akik kérték, azét kiszámította. „Meglepett, hogy a német átlag háztartási ökológiai lábnyomnál (5) kisebb értékek jöttek ki" – csodálkozott és abbéli örömét is kifejezte, hogy a szintén az ökogyülekezet által hozott házi szörp sokakat csábított. A málnaízesítésű kelendőbb volt, mint a feketeribizlis.

Az ismerkedés, párbeszéd lehetőségét emelte ki a Kirchentaggal kapcsolatban Nőszövetséget képviselő Jakabné Köves Gyopárka elsősorban. Megosztotta azt az élményét, hogy találkozott olyan német nőszövetségi taggal, aki részt vett az egyiptomi világimanapi előkészítő bizottságban. Az egyik fontos küldetésük, a hazai szövetséghez hasonlóan, az imádkozásra buzdítás.

Egységben

A délelőtt következő része már sokkal komolyabb hangvételű volt. FAIRständigung címmel zajlott Bölcskei Gusztáv püspök első beszélgetése. A cím egy német szójátékot takar, a megértés (Verständigung) és a Fair play szavakból áll össze. Az MRE zsinatának lelkészi elnökétől Reiner Khun hamburgi lelkész kérdezett, a fő téma a református és a Kárpát-medencei egység volt.

„A magyar református egyház egy nagy család, mely jócskán túlnyúlik országunk határian" – hangoztatta a püspök, majd közelebbről is megismertette a német hallgatósággal azt, hány ország területén lévő magyar református egyház tartozik a famíliához. Arról is tájékoztatást adott, hogyan jutottak el addig a tagegyházak, milyen politikai és történelmi események játszottak abban közre, hogy 2009-ben hivatalosan ismét egymásra találjanak az egy időre széthullott tagok. Az is hangsúlyos pontja volt összefoglalójának, hogy az egység a szolidáris egységben is megnyilvánul, részt kell vállalni a másik terheiből.

Milyen viszonyban van Magyarországon az evangélikus és a református egyház, kereste a következőkben erre a kérdésre a választ Reiner Kuhn. Hiszen Németországban, ha valaki az evangélikus egyházat említi, rögtön tudják, hogy abba a reformátusokat is bele kell érteni. A püspök azt felelte, hogy hazánkban a két egyház testvéri kapcsolatot ápol és sok mindenben együtt tud működni.  Példának a 2017-ben megünneplendő 500 éves reformációi jubileumot említette, aminek egyik felvezetése az idei közös zsinat lesz Debrecenben. Bölcskei Gusztáv hozzátette, hogy a két egyház spirituális egységét sem lehet elvitatni.

A párbeszéd politikai témákat is érintett. Az MRE zsinatának lelkészi elnöke ennek keretében megemlítette a hazai és külföldi árak között tapasztalható egyenlőtlenséget, például az energia árak esetében, és arról is szólt, hogy a különböző szélsőséges nézetek megjelenése, ahogy minden más országban is, a munkanélküliség, és a gazdasági nehézségek következményei.

A beszélgető felek végül visszakanyarodtak az egységhez és annak tágabb értelmezéséhez.  „Tapasztalataim szerint mi igazán egy csapat vagyunk, és az aktív részvételt keressük a reformátusok családjában Európában és a világban egyaránt" – mondta zárszóként Reiner Kuhn, amit Bölcskei Gusztáv csak helyeselni tudott, majd hozzáfűzte, hogy éppen emiatt, ennek jegyében vagyunk jelen a Kirchentagon is.

Kováts Anna (Hamburg)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.