Református-zsidó párbeszéd Hollandiában

2010. május 15., szombat

altA szigorú holland reformátusok és a hollandiai ortodox zsidók között nagy jelentőségű, példaértékű párbeszéd, megbeszélés indult meg.

Gouda városban az elmúlt hét péntekjén tartották meg az első témanapot, találkozót. L. B. van de Kamp főrabbi is eljött a megbeszélésre, hogy részese legyen az új kezdetnek. A tematikus tanulmányi nap központi témája nem a két felekezetet érintő elvi-teológiai kérdések megbeszélése volt, hanem nagyon is gyakorlatias, sokakat érintő kérdéskör állt a középpontban: „Feszültségek a családban, s ezek megoldása”. Ezt a kérdéskört azonban első renden úgy közelítették meg, mint az ugyanazon Istenben hívők nagy családjának tagjai. Ezért a főrabbi a feszültségek külső okai között megemlítette a Holocaustot, amivel kapcsolatban kritikusan megállapította: „Az, amit a náci Németország elgondolt e tekintetben, valójában az az 1900 éves európai keresztyén gondolkodásnak volt a terméke”. A szigorú reformátusok küldöttségének vezetője, Ds. C. J. Meeuse ellenvéleményében rámutatott: a Holocaust miatt az egész keresztyénséget hibáztatni nem lenne helyénvaló. A német (ateista) filozófus, Friedrich Nietzsche volt az, aki a későbbi náci ideológia számára a keresztyénségtől idegen „felsőbbrendű” és „alsóbbrendű” ember kategóriáját szolgáltatta. Az antiszemitizmus -  ami a zsidó emberek ellen irányul -, és az antijudaizmus között szükséges különbséget tenni – hangsúlyozta dr. Meeuse. Az antijudaizmus a zsidóságról szóló tanításról, tanokról szól kritikusan. A szigorú református előadó szerint a zsidóságot a keresztyének Jézus Krisztuson,  a Messiáson keresztül értékelhetik helyesen. Ds. W. Silfhout lelkész véleménye szerint a főrabbival egyetértenek abban, hogy a feszültségek olyanok, mint az egy családon belüli testvérek között. Lehetnek véleménykülönbségek, mindazonáltal őket a szeretet köti össze. (refdag.nl – 2010-05-15 – dr. békefy-röhrig klaudia – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.