Református sajtóbotrány Svájcban – "A Teremtő Istenről szóló eddigi elképzelések tarthatatlanok"

2010. február 12., péntek

altNagy vihart kavart az a cikksorozat, ami a Kirchenbote című st. galleni református lapban jelent meg az utóbbi számokban. A téma: a Teremtő Istenről szóló egyházi tanítás tarthatatlansága. Hubertus Halbfas valláspedagógus azt állítja, hogy az "Isten, aki az emberen kívül is létezne és a teret-időt összetartaná, egyszerűen nincsen."

Több, mint harminc, többségében felháborodott hangú olvasói levél jelzi azt a vihart, ami a januári és a februári szám egyik cikke nyomán támadt – jelentette ki Andreas Schwendener, a lap szerkesztője. Ebben a szerkesztő Hubertus Halbfas valláspedagógus előadásáról tudósított, ami Rorschachban hangzott el. A valláspedagógus a modern fizika és biológia újabb felismeréseiről referált előadásában. Egyebek között így fogalmazott: A Teremtő Istenről szóló eddigi elképzelések tarthatatlanok, hiszen „az anyagi világ istentelen és esetleges”. Az az Isten, aki az emberen kívül is létezne, és a teret-időt összetartaná, egyszerűen nincsen. „Ez tiszta pogányság” – olvasható a legenyhébb reagálás erre a megállapításra. Az egyik zsinati tag a st. galleni reformátusok téli zsinatán „újságírói halálos bűnről” beszélt. Mások a sajtószabadságot védelmezték: „Ha a Kirchenbote csak azt publikálja, amit az ’igaz hitűek hisznek’, akkor az többé nem minden kantonális református véleményét fejezi ki. Halbfas annak a keresztyénségnek a szószólója, amelyik megpróbál modern és világra nyitott lenni.” (ref.ch – 2010-02-14 – dr. békefy – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.