Református diákok gyűjtenek társaiknak

2011. november 02., szerda

Egy hónapos gyűjtést szervez a Kárpát-medencei Református Oktatási Alap, az év végi akcióval a határon túli magyar anyanyelvű oktatást akarja segíteni. A Magyar Református Egyház megkétszerezi az összegyűjtött adomány összegét. Többek között határon túli magyar óvodák és iskolák indítására, fenntartására, Bibliák ajándékozására fordítják a református iskolák diákjai által gyűjtött adományokat. A szervezők szeretnék, ha a programba bevont diákok is gazdagodnának lélekben.


Tavalyhoz hasonlóan idén is református iskolákban szervez gyűjtést a Kárpát-medencei Oktatási Alap, tudtuk meg Ábrám Tibortól, a Tiszáninneni Református Egyházkerület főgondnokától. Az Alapot 2009-ben, az Alkotmányozó Zsinattal egyidőben hozták létre azzal a céllal, hogy a nem anyaországi magyar oktatási intézményeket segítse. Bevételeit adakozásból szerzi, ezek összegét az egységes Magyar Református Egyház saját költségvetéséből megduplázza. A 2010-es felhívás hatására 11 millió forintot gyűjtöttek a református oktatási intézmények tanulói és dolgozói, így összesen 22 millió forintot tudott az Alap szétosztani. Az összegből négy kárpátaljai református gimnáziumot és a délvidéki bácskossuthfalvai óvodát támogatta.

Gyűjts ezerrel!

A 2011-es, egy hónapig tartó adománygyűjtésre a novemberi és az októberi időszakot ajánlják az iskoláknak. A szervezők álma, hogy idén megduplázzák a felajánlások mértékét. Ahhoz, hogy 20 millió forint összegyűljön, minden diáknak csak 1000 forinttal kell a gyűjtésbe bekapcsolódnia. Az intézményekhez eljuttatott gyűjtési útmutató olyan módszereket kínál, melyek nem terhelik meg a tanulók és családjaik kasszáját, s az ő számukra is hasznosak lehetnek. A diákok árulhatnak saját készítésű süteményt vagy karácsonyi díszt, szervezhetnek karácsonyi műsort, s ha a hagyományos módszerrel gyűjtik a pénzt, akkor azt ajánlják nekik, hogy egy-egy támogatótól csak 200 forintot kérjenek.

Az idei akció bevételét négy célra fordítaná az Alap: Erdélyben, Kárpátalján, Felvidéken, Horvátországban és Szerbiában szeretnék segíteni magyar református óvodák elindítását, támogatnák a már meglévő kárpátaljai, felvidéki és a délvidéki református intézmények működését, és újfordítású Bibliát szeretnének ajándékozni a Kárpát-medence református intézményeiben tanuló valamennyi kilencedikes diáknak. A konkrét célok mellett  egy olyan tartalékalapot is létrehoznának, amelyből gyorssegélyt adhatnának a tanév során váratlanul bajba került intézményeknek. A gyűjtésnek azonban vannak nem anyagi hozadékai is, mert a résztvevő diákok megértik a segítség egyéni fontosságát, elkötelezettek lesznek a magyar református oktatás iránt – vélik a rendezők.

 

 reformatus.hu

Istent keresem

2Móz 14

„ Az Úr harcol értetek,...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink