Reformáció és szabadság - Meghívó a Vesztfáliai egyházvezetés hivatalos látogatásának nyilvános alkalmára

2011. október 17., hétfő

A szabadság protestáns értelmezésének személyes és társadalmi vonatkozásairól tart nyilvános előadást Alfred Buss, a Vesztfáliai Egyház elnöke a németajkú református gyülekezet Hold utcai templomában október 23-án 17 órakor. Az esemény keretében rövid fogadásra is sor kerül, ahol a német egyház vezetőségével való személyes találkozásra is lehetőség nyílik.

A Németországi Protestáns Egyház (EKD) a Luther évtizedben minden évben más témát tűz zászlajára a reformáció 500 éves jubileumára készülve. Az idei éves téma a „Keresztség és szabadság”, amelynek reformátori értelmezését, illetve aktuális teológiai és társadalmi vonatkozását taglalja rövid előadásában Dr. Alfred Buss, a Vesztfáliai Egyház elnöke az 1956-os forradalom 55 évfordulóján. A tematikus év megnyitója alkalmából Buss a megtisztulást és szabadságot jelképező keresztségről elmondta, hogy az „Isten ajándéka, amelyet ki kell bontanunk”. A nyilvános alkalomnak a németajkú református gyülekezet ad otthont, ahol Papp Judit, a közösség lelkésze fogadja a delegációt. Buss németül tartandó előadását egy rövid fórum követi, ami fogadással zárul. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Testvéregyházunk leköszönő lelkészi vezetője utolsó hivatalos útja alkalmából érkezik Magyarországra, hogy a református és evangélikus egyház vezetőivel, határontúli püspökökkel és különböző missziói és diakóniai munkaágak képviselőivel találkozzon. Különös figyelmet kapnak a cigánymisszió, a menekültmisszió, az egyházi kommunikáció és az európai ügyek. Az elnököt a Vesztfáliai Egyház vezetősége is elkíséri útjára, amelynek során a küldöttség látogatást tesz a parlamentben, felkeresi többek között Balog Zoltánt, a KIM társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárát és Szesztay Ádámot, a Külügyminisztérium Stratégiai Tervező Főosztályának vezetőjét. A delegáció tagjai október 23-án istentiszteleten vesznek részt a Deák téri evangélikus és Kálvin téri református gyülekezetben, ahol a gyülekezet tagjaival és presbitériumával is eszmecserét folytatnak.

Az uniált, azaz evangélikus és református identitását is őrző protestáns Vesztfáliai Egyház az EKD egyik legnagyobb tartományi egyháza, amelyik 31 egyházmegyébe szervezett 530 gyülekezetében mintegy 2,5 millió adófizető tagot számlál. Sok testvéregyházunkhoz hasonlóan a vesztfáliaiak is a megújulás útjára léptek, amelynek mottójában „élő és sokszínű” közösségként hirdetik magukat, amely nyitott és hívogató gyülekezeteivel az emberek számára evangéliumi útmutatást kíván adni hitük és életük alapvető kérdéseiben.

Vesztfáliai Egyház infó füzete letölthető itt

Alfred Buss 1947-ben született egy parasztcsalád ötödik gyermekeként. 1973-tól gyülekezeti lelkész, 1994-ben esperessé választották. 2003 óta „prézesz”, azaz egyház lelkészi elnöke. 2009-ben díszdoktori címet kapott Münsterben. Nős, három gyermek édesapja.

A Vesztfáliai egyházvezetés hivatalos látogatásának nyilvános alkalma:

Időpont: Október 23. 17óra
Helyszín: Budapest, németajkú református gyülekezet Hold utcai temploma

 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.