"Krisztus vándorai" - hétrészes film az amerikai magyar reformátusokról

2009. október 13., kedd

 Hétrészes filmsorozat készült az amerikai magyar reformátusokról

Bemutatták Debrecenben a Krisztus vándorai című filmet. A Debrecen Televízió hét részes filmsorozata az Amerikában élő református közösségeket mutatja be. Azokról az egyházközségekről, templomokról szól, amelyek az évek során még fennmaradtak és őrzik magyar református örökségüket. A film készítői egy hónapig forgattak a tengerentúlon. Széles Tamás és Vojtkó Ferenc ötven települést kerestek fel nyolc szövetségi államban, elsősorban a keleti parton. A Krisztus vándorai című alkotást a református egyház is támogatta. Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a filmet bemutató sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy „minden olyan alkotás, amely református sorsokat, értékeket mutat be kiemelkedően fontos a jelen és az utókor számára is.” Széles Tamás, a Debrecen TV ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy a filmet még októberben a reformáció hónapjában elkezdik bemutatni a helyi televízióban, aki pedig szeretné megvásárolni a sorozatot, az megteheti a református könyvesboltokban október 19-étől.
Vojtkó Ferenc, a Debrecen TV szerkesztő-riportere kiemelte, „azt mutatjuk be, akik az idegen világban megteremtették maguknak az óhazát jelentő egyházközséget és annak templomait.”

Részlet a filmből

„1880. Magyarok százezrei indultak útnak az Új Világ, Amerika irányába a jobb élet, a boldogulás reményében. Nagy-magyarország észak-keleti megyéiből szinte teljes falvak keltek útra, hogy a jövő nemzedékeinek élhetőbb, könnyebb, szebb jövőt adjanak… És alig néhány évtized alatt megépült százhúsz magyar református templom, sok-sok iskola, parókia és más alkotás. Mert ezek a kezeikben semmit nem hozó ezrek lelkükben hordozták a csodát. Vitték az ősök szent hitét, elődjeik századokon át féltve őrzött kincsét, apáik vérrel megszentelt drága örökségét.„

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.