Pápán ülésezett a Doktorok Kollégiuma

2015. július 09., csütörtök

A Magyarországi Református Egyház teológiai tudományosságát összefogó és koordináló testülete, a Doktorok Kollégiuma idén – a Dunántúli Református Egyházkerület és a Pápai Református Teológiai Akadémia meghívására – július 5-7. között a Dunántúl református szellemi fővárosában, Pápán ülésezett.

A plenáris ülés nyitó istentiszteletén Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke igehirdetésében arról az örömről, ujjongásról és hálaadásról beszélt, mely a hívő ember létének meghatározó eleme, s amelynek a teológiát tudományosan művelők számára is döntő fontosságúnak kell lennie. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Márfi Gyula, a Veszprémi Római Katolikus Egyházmegye érseke, aki köszöntésében a teológia derűs művelésének fontosságát hangsúlyozta. Az istentisztelet után a vendégeket köszöntő Vladár Gábor, a Teológiai Akadémia rektora kiemelte, hogy intézményük számára ez a rendezvény különösen is fontos, hiszen a hazai magyar református tudományosság egyik legmeghatározóbb műhelye a Doktorok Kollégiuma.

Hétfőn és kedden szekcióülésekkel folytatódott a találkozó. Több szekció az évközi ülések munkáját folytatva ülésezett, például az Ószövetségi és Újszövetségi szekció, melynek tagjai már év közben is több alkalommal találkoztak, és folytatják az egyeztetéseket a készülődő bibliai kommentársorozatról. Mára elkészült az a szempontrendszer, amely alapján dolgozhatnak az egyes kommentárok szerzői és szerkesztői. Rögzített cél, hogy az első kötet 2017-ben megjelenjen, és a felkért szerzők 2020-ig megírják valamennyi bibliai könyvhöz a magyarázatot. A Rendszeres teológiai szekció tervei között kiemelten fontos kérdésként szerepelt az egyházi reformkísérlettel (jövőképpel) kapcsolatos rendszeres teológiai, illetve ekkléziológiai reflexiók számbavétele. A Missziológiai szekcióban „Az egyház küldetése krízishelyzetben – menekültügy és Kárpátalja" témában tartottak előadásokat.

A két nap alatt tizenhárom szekció tartott ülést, összesen hetvenhét előadás hangzott el. A rendezvényre százharminckilencen regisztráltak, de a belátogató vagy egy-egy előadásra érkező vendégekkel együtt összesen mintegy százhatvanan vettek részt a programsorozaton. A plenáris ülés az éves rendes közgyűléssel zárult. A testület közgyűlése nyolc új doktor felvételéről határozott, és döntött arról, hogy az Aranygyűrűs Teológiai Doktor kitüntetést idén Geréb Zsolt kolozsvári nyugalmazott teológiai tanárnak ítéli oda, az Év Könyve díjat pedig Zsengellér József A kánon többszólamúsága című könyve kapja. A díjakat a novemberi zsinati ülésen adják át.

Az idei évben az eddigi, megválasztott tisztségviselők mandátuma lejárt, így a testület tisztújítást is tartott. A következő hat éves ciklusra a közgyűlés elnöknek Bölcskei Gusztáv egyetemi tanárt választotta újra, főtitkárnak Hodossy-Takács Előd egyetemi docenst választotta meg, az alelnöki pozíciót pedig törölték. Az elnökség Fekete Károly leköszönő alelnök és Ferencz Árpád leköszönő főtitkár szolgálatát megköszönve, reményét fejezte ki az iránt, hogy a Doktorok Kollégiuma a jövőben is a hatékony és korszerű tudományművelés előmozdítója lesz egyházunkban.

A 2016. évi plenáris ülés helyszíne a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának meghívására Budapesten lesz.

Iszlai Endre

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.