Oroszország: ökumenikus ima az erdőtüzek áldozataiért

2010. augusztus 13., péntek

 

altOrtodoxok, katolikusok és muzulmánok imában egyesülnek az ország területén pusztító tűzvész áldozataiért, esőben reménykedve.

Kirill Gorbunov atya, a moszkvai Istenanya főegyházmegye kommunikációs felelőse az AsiaNews hírügynökségnek adott nyilatkozata szerint minden vasárnap reggel az orosz főváros Szeplőtelen Fogantatás székesegyházában külön szertartást mutatnak be a tűzvész áldozataiért. A Moszkvától 200 km-re lévő Vlagyimirben a német Karitász segélyprogramot dolgoz ki a lakosság szenvedésének enyhítésére. Augusztus első napjaiban Paolo Pezzi érsek levélben szólította fel minden katolikus plébánia híveit, hogy imádkozzanak az áldozatokért, míg Antonio Mennini érsek, apostoli nuncius felkereste Nyizsnyij Novgorodot, az egyik legjobban sújtott várost. A főpásztor mély megrendülésének adott hangot, látva a tűzvész által okozott nagy szenvedést és pusztítást. Moszkvában csütörtökön javult a helyzet, de az előző napokban a környéken pusztító erdőtüzek miatt fojtogató volt a levegő. Ez azonban nem távolította el a híveket a templomoktól. Orosz ortodox főpapok tájékoztatása szerint a plébániák folyamatosan tele vannak imádkozó hívekkel az olykor elviselhetetlen léghiány ellenére. A mecsetek is minden nap zsúfolásig megtelnek hívőkkel, akik esőért és mindenki jólétéért imádkoznak – mondta az oroszországi muftik tanácsának sajtófelelőse, hozzátéve, hogy ami most történik az mindenki számára nagy próbatételt jelent.
Kirill, Moszkva és az egész Rusz ortodox pátriárkájának a felhívása nyomán minden ortodox plébánián gyűjtést rendeztek, hogy a rászorultak között élelmiszert, ivóvizet, ruhákat, gyógyszereket oszthassanak szét. A pátriárka csekkszámlát is nyitott, amelyre már több, mint hat és fél millió rubel értékben érkeztek adományok az oroszországi tűzvész károsultjainak megsegítésére. (RV-de-hu – 2010-08-13 – dr. békefy-röhrig klaudia – www.reformatus.hu)

 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.